FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP o prigovorima GONG-a

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP)priopćilo je danas da je primilo dopis GONG-a u kojem ta Udrugaukazuje na moguće nepravilnosti u provođenju prvog kruga izbora zapredsjednika RH na dva izborna mjesta u BiH, da su pregledaliprispjele potpisane zapisnike u koje nisu imali razloga sumnjati, teda je naknadno, od biračkih odbora zatraženo izjašnjenje o radu kojaće objaviti kada stignu.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je danas da je primilo dopis GONG-a u kojem ta Udruga ukazuje na moguće nepravilnosti u provođenju prvog kruga izbora za predsjednika RH na dva izborna mjesta u BiH, da su pregledali prispjele potpisane zapisnike u koje nisu imali razloga sumnjati, te da je naknadno, od biračkih odbora zatraženo izjašnjenje o radu koja će objaviti kada stignu.

Iako su protekli zakonski rokovi za isticanje takve vrste prigovora DIP je, da bi se otklonila svaka moguća sumnja, zahtijevao izjašnjenja biračkih odbora koji su djelovali na tim biračkim mjestima, te pregledao izvorne zapisnike o radu biračkih odbora.

Čim ta izjašnjenja prispiju DIP će izvjestiti javnost, navodi se u priopćenju.

GONG je DIP-u dojavio da su na jednom biračkom mjestu u Čapljini i jednom u Orašju u izvatku iz popisa birača označene po dvije osobe kao da su glasovale, a prema tvrdnjama GONG-a riječ je o osobama koje su mrtve.

GONG je također dojavio da je na rečenim biračkim mjestima bilo i osoba koje su toj Udruzi telefonski potvrdile da nisu izašle na izbore, ali, navodi se u DIP-ovu priopćenju, GONG nije naveo o kojim je osobama riječ i o kojim biračkim mjestima.

DIP navodi da je pregledom zapisnika o radu biračkih odbora u Čapljini i Orašju utvrđeno je da nije imao nikakvog razloga dovesti u sumnju zakonitost provedenih izbora jer su zapisnici ispunjeni i potpisani na zakonom propisani način, a njih primjedaba nisu imali ni promatrači.

DIP navodi da je pregledom zapisnika utvrđeno da je na izbornom mjestu u Čapljini bilo upisano 3.845 birača, od čega je glasovalo 3.420 birača. I pod pretpostavkom da su dvije osobe koje su u zapisniku označene da su glasovale, iako GONG tvrdi da su mrtve, takvo moguće pogrešno postupanje biračkog odbora nije u konkretnom slučaju utjecalo na konačni rezultat izbora.

Također navodi da je na biračkom mjestu u Orašju bilo upisano 5008 birača, od čega je glasovalo 729 birača, te da i moguće pogrešno postupanje tog biračkog odbora nije u konkretnom slučaju utjecalo na konačni rezultat izbora.

S obzirom na mogućnost da je na tim mjestima doista došlo do pogreške u radu biračkog odbora, da bi se izbjegle bilo kakve sumnje u zakonitost rada, DIP je za drugi predsjednički krug imenovao nove.

Pozvao je sve koji imaju pravo promatranja rada izbornih tijela da i 16. siječnja iskoriste to svoje pravo.

Tamo gdje je DIP naknadno upozoren da su članovi pojedinih biračkih odbora, općinski ili gradski vijećnici HDZ-a, imenovani su novi članovi.

DIP napominje da je za prvi krug izbora imao izjave svih članova biračkih odbora, pa i tih osoba da nisu članovi ni jedne političke stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙