FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leakey: EUFOR će poduzeti oštre mjere u hvatanju ratnih zločinaca

LONDON, 22. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski general DavidLeakey, zapovjednik mirovnih snaga EU-a u Bosni i Hercegovini, rekaoje u razgovoru objavljenom u subotu da će poduzeti oštre mjere kako bise uhitili odbjegli ratni zločinci u toj zemlji i uništile "mafijaške"mreže koje ih podupiru.
LONDON, 22. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski general David Leakey, zapovjednik mirovnih snaga EU-a u Bosni i Hercegovini, rekao je u razgovoru objavljenom u subotu da će poduzeti oštre mjere kako bi se uhitili odbjegli ratni zločinci u toj zemlji i uništile "mafijaške" mreže koje ih podupiru.

"Netko će nastradati", rekao je za Daily Telegraph Leakey, koji se nalazi na čelu 7.000 pripadnika mirovnih snaga Europske unije EUFOR-a.

Snage EU-a prošlog su mjeseca preuzele misiju održavanja mira u BiH od snaga SFOR-a pod vodstvom NATO-a, koje tijekom gotovo deset godina nisu uspjele uhititi najtraženije ratne zločince, među kojima i bivše čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Leakey je pohvalio ulogu SFOR-a u BiH, ali je naglasio da mirovne snage nisu puno naškodile skupinama na koje se oslanjaju optuženi ratni zločinci kako bi izbjegli izvođenje pred Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

"SFOR je poduzimao akcije diljem zemlje, što im je moglo zadati udarce, ali nije imalo trajnog učinka", rekao je Leakey. "Želimo se suočiti s tim mrežama na višoj razini. Ne želimo ih samo okrznuti", rekao je britanski general.

EUFOR planira operacije protiv mreža koje financiraju i pružaju sklonište odbjeglim ratnim zločincima u BiH, a u njima bi se, tvrdi Leakey, moglo angažirati i do 2.000 vojnika, piše Daily Telegraph.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙