FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobođenje Auschwitza obilježit će se diljem svijeta

AUSCHWITZ, 21. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Diljem svijeta sljedećegće se tjedna nizom komemoracija obilježiti 60. godišnjica oslobođenjanacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau, dok će središnjakomemoracija biti održana 27. siječnja na mjestu nekadašnjeg logora unazočnosti velikog broja stranih dužnosnika, bivših zatočenika ivojnika Crvene armije koji su oslobodili logor.
AUSCHWITZ, 21. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Diljem svijeta sljedećeg će se tjedna nizom komemoracija obilježiti 60. godišnjica oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau, dok će središnja komemoracija biti održana 27. siječnja na mjestu nekadašnjeg logora u nazočnosti velikog broja stranih dužnosnika, bivših zatočenika i vojnika Crvene armije koji su oslobodili logor.

Tri dana prije komemoracije u Auschwitzu će biti održana posebna sjednica Opće skupštine Ujedinjenih naroda posvećena oslobođenju logora smrti.

U Poljskoj, u kojoj su nacisti tijekom Drugog svjetskog rata otvorili sedam koncentracijskih logora, sljedećeg će se tjedna održati brojne komemoracije.

Među najvećima će biti forum "Neka moj narod živi" koji 27. siječnja u Krakovu organiziraju Europski židovski kongres, poljsko ministarstvo kulture i memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema.

U Hrvatskoj će se također obilježiti dan oslobođenja Auschwitza. U Zagrebu će u srijedu biti uručene medalje Pravednicima među narodima, onim Hrvatima koji su pod cijenu vlastitog života tijekom Drugog svjetskog rata spašavali Židove. U Jasenovcu će se održati seminar "Strategija učenja i poučavanja o holokaustu", a u Rijeci i Opatiji organizirat će se okrugli stolovi na temu holokausta i izložba fotografija. Prošle je godine u hrvatskim školama prvi put obilježen Dan sjećanja na holokaust.

U Izraelu će 27. siječnja biti obilježen kao "Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma".

U Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima bit će održane komemoracije, a ruska će televizija u četvrtak navečer prikazati dokumentarni film pod nazivom "Nepoznati Auschwitz".

U Londonu će toga dana britanska kraljica Elizabeta II održati prijam za preživjele žrtve holokausta i veterana britanskih oružanih snaga.

U Švedskoj će biti organizirane rasprave u školama i knjižnicama, izložbe i projekcije filmova, a na sličan način taj će se dan obilježiti i u Danskoj.

U Italiji će također biti održan niz manifestacija na temu holokausta i Drugog svjetskog rata.

U Francuskoj, zemlji u kojoj živi najveća židovska zajednica u Europi, će između ostaloga biti otvoren i novi spomenik žrtvama holokausta. Učenici osnovnih i srednjih škola tog će dana u Francuskoj učiti o Drugom svjetskom ratu.

U Belgiji je dan 27. siječnja posvećen sjećanju na genocid, jednako kao i u Estoniji koja tog dana obilježava Dan holokausta.

Na Međunarodnom forumu u Stockholmu 2000. godine dogovoreno je da učenje o holokaustu bude sastavni dio obrazovnih programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙