FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BBC napravio niz dokumentaraca o holokaustu

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Britanska televizija BBC napravilaje niz dokumentarnih filmova kako bi na taj način odali počast žrtvamaholokausta, piše u četvrtak izraelski list Jerusalem Post.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Britanska televizija BBC napravila je niz dokumentarnih filmova kako bi na taj način odali počast žrtvama holokausta, piše u četvrtak izraelski list Jerusalem Post.

Jedan od tih dokumentaraca, pod nazivom "A Music Memorial Film", posvećen je glazbi, i bit će emitiran na BBC-u 22. siječnja, uoči 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz.

Glazba spada među najsnažnije pokretače sjećanja, i može imati, između ostaloga, vjersko ili nostalgično značenje.

Za zatočenike koncentracijskog logora Auschwitz, glazba je imala drukčije značenje. Za neke je značila egzistenciju i bila je integralni dio svakodnevnog života logoraša. U Auschwitzu je bilo nekoliko orkestara i glazbenih sastava: dok su zatočenici svakoga jutra odlazili na rad, pratili su iz zvukovi klasične ili popularne glazbe. Zatočenici-muzičari bili su 24 sata dnevno na raspolaganju nacistima i bili su prisiljeni zabavljati ih.

Za zatvorenike logora, kazao je književnik Primo Levi i sam jedan od logoraša Auschwitza, muzika je bila "perceptivan izraz ludila logora".

Za druge logoraše, muzika je bila jedini način da prežive.

U BBC-evu filmu "Holokaust - A Music Memorial Film" pojavljuju se brojni glazbenici svjetskoga glasa koji izvode djela koja ili podsjećaju na strahote holokausta ili su izravno povezani sa životom i smrti u Auschwitzu ili u Drugom svjetskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙