FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Auschwitz: vojnici Crvene armije sjećaju se užasnih scena

AUSCHWITZ, 20. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Šezdeset godina je prošloali vojnici sovjetske Crvene armije koji su oslobodili koncentracijskilogor Auschwitz, još se točno sjećaju užasnih scena koji su ihdočekali a "koje nitko nije očekivao".
AUSCHWITZ, 20. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Šezdeset godina je prošlo ali vojnici sovjetske Crvene armije koji su oslobodili koncentracijski logor Auschwitz, još se točno sjećaju užasnih scena koji su ih dočekali a "koje nitko nije očekivao".

Vojnici Crvene armije ušli su 27. siječnja 1945. godine u koncentracijski logor Auschwitz, gdje su nacisti pogubili više od milijun i pol osoba, većinom Židova.

Jedan od zapovjednika Crvene armije Genri Koptev bio je među prvim vojnicima koji su 27. siječnja prije 60 godina ušli u nacistički logor smrti.

"Nitko nije očekivao takav užas. Na velikom trgu vidjeli smo nekoliko tisuća osoba, ali nije bilo moguće razlikovati muškarce od žena, stare od mladih: radilo se o ljudskim bićima prozirne kože i ugašenih očiju. Oni su se istovremeno smijali i plakali", priča Koptev.

Šok je bio time veći što mladi ruski vojnici nisu bili upozoreni na scene koje su ih očekivale.

"Vidio sam dvoranu s hrpama ljudske kose, drugu prepunu naočala. Zatim sam ušao u dvoranu s tuševima. Ali tek sam tijekom suđenja u Nuernbergu shvatio čemu su ti tuševi služili", rekao je Koptev.

"Nikada nisam uspio shvatiti kako je ljudski mozak mogao sve to zamisliti i napraviti", kazao je Koptev.

Koptev će, zajedno s drugim preživjelim vojnicima Crvene armije koji su oslobodili logor, kao i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, 27. siječnja biti nazočan na ceremoniji obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja Auschwitza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙