FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Auschwitz: velika svečanost u povodu 60. godišnjice oslobođenja logora

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Velikom svečanošću u Auschwitzu ćese 27. siječnja obilježiti 60. godišnjica oslobađanja najvećegnacističkog logora smrti a na mjestu nekadašnjeg logora okupit će se,prema procjenama organizatora, 10.000 osoba među kojima i četrdesetaksvjetskih čelnika.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Velikom svečanošću u Auschwitzu će se 27. siječnja obilježiti 60. godišnjica oslobađanja najvećeg nacističkog logora smrti a na mjestu nekadašnjeg logora okupit će se, prema procjenama organizatora, 10.000 osoba među kojima i četrdesetak svjetskih čelnika.

Hrvatsku će predstavljati predsjednik Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

U Auschwitzu će se tog dana, vjerojatno posljednji puta, okupiti preživjeli zatočenici logora kao i preživjeli vojnici Crvene armije koji su 27. siječnja 1945. oslobodili logor.

Uz nekadašnje logoraše i njihove osloboditelje bit će i 19 predsjednika. Ruski predsjednik Vladimir Putin govorit će u ime "osloboditelja" logora, a izraelski predsjednik Moshe Katzav govorit će u ime više od milijun Židova ubijenih u Auschwitzu. Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski govorit će u ime svoje zemlje.

Među uzvanicima bit će i francuski predsjednik Jacques Chirac, te osam europskih premijera, predsjednici Europske komisije i Europskog parlamenta Jose Manuel Barroso i Josep Borell, kao i predstavnici kraljevskih obitelji - danska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II.

Izaslanik pape Ivana Pavla II. bit će kardinal Jean-Marie Lustiger, koji je židovskoga podrijetla i čija je majka tijekom rata nestala na putu iz Pariza prema Auschwitzu.

Od 1940. do 1945. u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau ubijeno je najmanje 1,1 milijun Židova, te nekoliko stotina tisuća Poljaka, Roma, državljana Sovjetskog saveza i ostalih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙