FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Preporod najavljuje tužbe zbog neisplate smjenskog rada

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodnajavio je na današnjoj konferenciji za novinare podizanje tužbiprotiv poslodavca zbog neisplate smjenskog rada u srednjim školama.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod najavio je na današnjoj konferenciji za novinare podizanje tužbi protiv poslodavca zbog neisplate smjenskog rada u srednjim školama.

"Sindikati koji zastupaju zaposlenike u srednjim školama su pred podizanjem tisuća i tisuća pojedinačnih tužbi", rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić napomenuvši kako se radi o neplaćanju smjenskoga rada u zadnje tri godine za oko četiri do pet tisuća nastavnika.

Stipić tvrdi da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uporno negira svaku mogućnost nagodbe, te pita kome je u interesu gubljenje sudskih sporova, aludirajući na niz sporova vezanih za regres iz 2001. koje je Vlada izgubila.

Zbog neisplate tog regresa podignuto oko 12 tisuća tužbi kojima se od poslodavca traži oko 150 milijuna kuna, a dosad je isplaćena polovica traženog iznosa.

"Ministar Dragan Primorac se u javnim istupima uglavnom bavi učenicima, roditeljima, kalendarima, ocjenjivačkim i drugim novotarijama, dok s druge strane dosljedno izbjegava progovoriti o položaju zaposlenika u školstvu", istaknuo je Stipić.

Zapitao je hoće li učiteljima i nastavnicima plaće pasti tri do devet posto jer hrvatska Vlada nije produžila važenje Uredbe o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika, koja je istekla lani u prosincu.

Upozorio je i na velika kašnjenja sredstava za prijevoz zaposlenika, kao i na odredbe nacrta prijedloga Zakona o osnovnom školstvu po kojem se u škole u "rigidnijoj formi vraća upravljački centralizam iz 90-tih".

Po tom prijedlogu ravnatelje bi ponovo imenovao ministar a utjecaj školskih odbora je minoriziran, ocijenio je Stipić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙