FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pomirenje najbolje za sve

BEOGRAD,(Hina) - Tužba koju je Hrvatska 2.srpnja 1999. podnijelaMeđunarodnom sudu pravde u Haagu protiv SR Jugoslavije, sada Srbije iCrne Gore, bila je manjkava i nelogična, a jedna od nelogičnosti je iteza da je Jugoslavija kriva za "samogenocid" odnosno za progon250.000 Srba iz Krajine, izjavio je profesor dr Ivo Josipović, jedanod pravnih zastupnika Hrvatske pred tim sudom za beogradske "VečernjeNovosti" od ponedjeljka.
BEOGRAD,(Hina) - Tužba koju je Hrvatska 2.srpnja 1999. podnijela Međunarodnom sudu pravde u Haagu protiv SR Jugoslavije, sada Srbije i Crne Gore, bila je manjkava i nelogična, a jedna od nelogičnosti je i teza da je Jugoslavija kriva za "samogenocid" odnosno za progon 250.000 Srba iz Krajine, izjavio je profesor dr Ivo Josipović, jedan od pravnih zastupnika Hrvatske pred tim sudom za beogradske "Večernje Novosti" od ponedjeljka.

Josipović je naveo da je nova hrvatska ekipa koja je preuzela tužbu, odustala od optužbe za "samogenocid", ali je prikupila oko 2.500 stranica dokaznog materijala koji Josipović smatra "prilično uvjerljivim" jer "pokazuje da je doista bilo riječi o ozbiljnim zločinima za koje trag vodi u SCG".

"Da li će ih Sud okvalificirati kao genocid, to će se tek vidjeti", rekao je Josipović i podsjetio da prije razmatranja tog materijala Sud mora odlučiti o svojoj nadležnosti, a taj postupak još teče.

"Tužba je zapravo političke prirode i od politike ovisi da li će biti povučena", rekao je Josipović. Ističući kako je evidentno da je od vremena kada je ta tužba podnijeta došlo do bitnog napretka u odnosima dvije zemlje, Josipović je za "Večernje Novosti" rekao da se dosta važan napredak dogodio na područjima na koja se odnose zahtjevi iz tužbe.

"Iako ostaje još mnogo toga da se uradi, neke stvari su krenule naprijed", kaže Josipović dodajući kako je očito da su se neki od ciljeva koje Hrvatska želi postići tužbom počeli ostvarivati, što vodi popravljanju i normaliziranju odnosa između dvije zemlje.

Naglasio je kako je hrvatski premijer Ivo Sanader "apsolutno u pravu" kada je bečkom "Standardu" izjavio da je pomirenje Srbije i Hrvatske "istorijski zadatak". "Sanader je apsolutno u pravu. Rješavanje problema izvan suda bilo bi jasan signal da dvije zemlje idu prema pomirenju. Ali, ta odluka je, ipak, na hrvatskoj vladi koja će ocjeniti postoje li za to uvjeti", ocijenio je Josipović dodavši da se kao pravnik on o tome ne bi izjašnjavao.

"Mislim da bi za cijelu regiju bilo bolje da se stvar ne riješi procesnim načinom, tako da se Sud proglasi nenadležnim. Time se konflikt ne rješava i uvijek ostaje sumnja i zla krv. Za pomirenje bi bilo najbolje da se nađe sporazumno rješenje, a ako to nikako nije moguće, da spor pravedno riješi Sud", zaključio je Josipović u intervjuu za beogradske "Večernje Novosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙