FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

odbijene ustavne tužbe za pritvor u slučaju lora

SPLIT,16. siječnja 2005.(Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu optuženikau slučaju "Lora" Ante Gudića i Davora Banića protiv rješenja Vrhovnogsuda o određivanju pritvora osmorici bivših vojnih policajaca,optuženih za ratni zločin protiv civila u vojnom zatvoru Lori u Splitu1992., potvrdili su danas odvjetnici dvojice optuženika Joško Čeh iVinko Ljubičić.
SPLIT,16. siječnja 2005.(Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu optuženika u slučaju "Lora" Ante Gudića i Davora Banića protiv rješenja Vrhovnog suda o određivanju pritvora osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin protiv civila u vojnom zatvoru Lori u Splitu 1992., potvrdili su danas odvjetnici dvojice optuženika Joško Čeh i Vinko Ljubičić.

Rješenje Ustavnog suda odvjetnici su zaprimili u četvrtak, a u njegovu obrazloženju, koje je prema Ljubičićevim i Čehovim riječima, "iznimno i začuđujuće kratko", navedeno je da ustavna prava optuženika nisu povrijeđena, te zato nema osnove za ustavnu tužbu.

Ustavni se sud u obrazloženju, dodaju, također ne bavi samom tužbom, nego navodi dijelove optužnice kojima se potvrđuje utemeljenost određivanja pritvora zbog teških okolnosti kaznenog djela ratnog zločina.

Budući da je Ustavni sud u studenome već odbio tužbu optuženika Emilija Bungura, kojega zastupa odvjetnica Ankica Luetić, ostali odvjetnici očekivali su kako će Sud i u njihovim slučajevima postupiti na isti način. Vjerojatno je, kaže Ljubičić, da su odbijene i tužbe svih ostalih optuženika budući da su sastavljene na sličan način i pozivaju se na iste razloge.

U tužbama se navodi kako je Vrhovni sud određivanjem pritvora povrijedio temeljena prava optuženika proistekla iz Ustava te iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe. U tužbi se navodi da je Vrhovni su odredio pritvor optuženicima zbog posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo, a da pritom nije uzeo u obzir da se pritvor određuje kao krajnja mjera, te da treba voditi računa o vremenu kada je djelo navodno počinjeno i o proteku vremena od njegova počinjenja.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Splitu 11. siječnja odlučilo je produljiti pritvor osmorici optuženika, od kojih su samo četvorica u pritvoru, a ostali su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica.

U pritvoru su od rujna Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, a četvrti pritvorenik Davor Banić sam se prije mjesec dana prijavio pravosudnim tijelima, kada je i pritvoren.

U bijegu su još prvooptuženi Tomislav Duić, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙