FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanjskotrgovinski manjak SAD-a prvi puta iznad 60 mlrd usd

WASHINGTON, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američkivanjskotrgovinski deficit u studenome lani neočekivano je dosegnuorekordnih 60,3 milijardi dolara, potaknut najvećim dosad zabilježenimuvozom nafte i padom izvoza, izvijestila je u srijedu američka vlada.
WASHINGTON, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki vanjskotrgovinski deficit u studenome lani neočekivano je dosegnuo rekordnih 60,3 milijardi dolara, potaknut najvećim dosad zabilježenim uvozom nafte i padom izvoza, izvijestila je u srijedu američka vlada.

Povećanje tog deficita, koji je po prvi puta premašio 60 milijardi dolara, uvelike je premašilo očekivanja na Wall Stretu, koja su se kretala oko 54 milijarde. Revidiran je naviše i listopadski manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni, i to sa 55,5 na 56 milijardi dolara.

Iznenađujuće veliki skok deficita spustio je odmah tečaj dolara prema najvažnijim svjetskim valutama. Tako je euro poskupio s jutarnjih 1,308 na 1,3266 dolara. U odnosu na jen, dolar se spusti sa 103,4 na 102,3 jena.

Vanjskotrgovinski deficit nastavio je tako bujati unatoč padu tečaja dolara za 50 posto u odnosu na euro u zadnje tri godine, što je i navelo analitičare na očekivanja da će jaz između američkog uvoza i izvoza biti sužen.

"To je razočaravajuće. Očekivali smo da će pad cijena nafte s njihove rekordne razine u listopadu možda pomoći smanjivanju deficita, no prosječna cijena nafte ostala je u tome razdoblju visoka, a uvoz snažan", kazao je Gary Thayer, glavni ekonomist pri A.G. Edwards&Sons.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙