FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati
ZAGREB, 20. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati

MOSTAR

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u interviewu mostarskom Dnevnom listu od četvrtka kako je nacionalni i državni interes Republike Hrvatske da se Hrvati ne iseljavaju iz Bosne i Hercegovine, nego da se u nju vraćaju. "Međutim, na takav način, da Hrvati iz BiH glasuju na izborima u Hrvatskoj, Hrvati postaju manjina u Bosni i Hercegovini, a to ne smijemo dopustiti", istaknuo je Mesić. Rekao je kako će se zauzimati da hrvatske tvrtke dolaze u BiH i otvaraju nova radna mjesta, jer je gospodarski razvoj, dodao je, jedini način opstanka i Hrvata u BiH, ali i same Bosne i Hercegovine. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li medijski napadi na Hercegovinu, zbog nedavnih izbornih nepravilnosti u glasovanju za hrvatskog predsjednika, zaoštriti njegove odnose s Hrvatima u BiH, Mesić je odgovorio odrično. "Ja nikad nisam napadao Hrvate u BiH. Ali, istina je da su neki po Hercegovini širili takve priče i tako tumačili moje izjave", kazao je Mesić.

ZAGREB

Američki sudac donio je odluku o izručenju bivšeg veleposlanika BiH pri UN-u Muhameda Šaćirbeja Bosni i Hercegovini kako bi tamo izišao pred lice pravde zbog optužbe da je pronevjerio više od 2,4 milijuna dolara, javile su svjetske novinske agencije. Newyorkški sudac Frank Maas dao je Šaćirbeju rok od 10 dana da podnese žalbu na tu odluku. Šaćirbej (48), američki državljanin koji živi u New Yorku, rekao je da će se žaliti, javio je Assocciated Press. Kako javlja France Presse, njegovi su odvjetnici rekli da ne postoji sporazum o izručenju između SAD-a i BiH te da BiH nije dokazala da je počinjen bilo kakav zločin. "Naše je stajalište da to nije samo političko pitanje nego da sam ja imao potpune ovlasti trošiti sredstva na način na koji jesam", rekao je u srijedu Šaćirbej, koji je obnašao dužnost veleposlanika pri UN-u od 1992. do 2000. U odluci donesenoj u utorak američki je sudac rekao da postoji utemeljena sumnja da je Šaćirbej pronevjerio taj novac.

GAZA

Palestinski dužnosnici predstavili su Izraelu detaljan plan razmještaja sigurnosnih snaga u Gazi radi sprječavanja napada na Izraelce, a militantna skupina Hamas u četvrtak je izložila svoje uvjete za prekid vatre. "Spremni smo razmjestiti svoje snage u bilo kojem trenutku i očekujemo odgovor Izraela na naš plan, odnosno suglasnost da zauzmemo određene položaje", izjavio je visoki palestinski izvor sigurnosti nakon sastanka visokog izraelskog vojnog izaslanstva s Palestincima u Gazi. Novi znak suradnje mogao bi oživjeti nade u mir koje je potaknuo izbor Mahmuda Abasa za predsjednika Palestinske samouprave na platformi okončanja krvoprolića, ali ih je umanjilo nasilje na terenu, kojim su se militanti otvoreno suprotstavili njegovom zahtjevu da polože oružje. Izrael je rekao kako neće ulaziti u službeni prekid vatre s Hamasom ni drugim militantnim skupinama koje žele njegovo uništenje, ali će, u slučaju da napadi na Izraelce prestanu, odgovoriti na isti način.

PEKING

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw stigao je u četvrtak u Peking u kratki posjet tijekom kojega bi Kina trebala ponovno postaviti pitanje ukidanja europskog embarga na oružje, prenijela je agencija Nova Kina. "Među ostalim pitanjima sigurno ćemo razgovarati i o embargu na oružje. Želim također razgovarati o ekonomskom statusu tržišta za Kinu", rekao je prošlog tjedna jedan glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. Britanski ministar vanjskih poslova rekao je nedavno da bi embargo, na snazi 15 godina nakon masakra na Tienanmenu, mogao bi biti ukinut do srpnja. U petak će se Straw sastati s kolegom Li Zhaoxingom i premijerom Wen Jaibaom.

SARAJEVO

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić čestitao je u četvrtak Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice reisu-ul-ulemi Mustafi efendiji Ceriću i svim muslimanima u BiH. "Tradicija je uz slavlje Kurban-bajrama misliti na drugoga i podijeliti s drugim", navodi kardinal Puljić, ističući da je to znak povezivanja u duhu vjere, a ove godine posebno u duhu solidarnosti sa žrtvama tsunamija u jugoistočnoj Aziji. "Želim da ovo slavlje Kurban-bajrama donese muslimanima kao i svima nama, vašim susjedima, više povezanosti, poštovanja i zajedničkog nastojanja. Neka naša vjerska slavlja pomognu da svako zlo zaustavimo i izgrađujemo siguran i stabilan mir na ovim prostorima", ističe se u čestitki kardinala Puljića muslimanima u BiH, koji je tom prigodom poželio povjerenje i suradnju među ljudima te poštivanje i otvorenost za dijalog.

ZAGREB

Ukrajinski prozapadni političar Viktor Juščenko imenovan je trećim predsjednikom te zemlje u četvrtak, a njegova inauguracija održat će se u nedjelju, prenijele su svjetske agencije. Juščenko je pobijedio u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca, ali je njegov protukandidat, bivši premijer Viktor Juščenko, pokušao osporiti rezultate izbora na sudu. Drugi krug ponovljen je nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate izbora održanih 21. studenoga zbog prijevare u korist Junakoviča. Sud je odbacio Janukovičevu žalbu u četvrtak rano ujutro čime je otvoren put da Juščenko postane legalan predsjednik. Inauguracija će se održati u podne u nedjelju u parlamentu.

SANKT PETERBURG

Rezultat ukrajinskih predsjedničkih izbora ne bi trebao ugroziti odnose između Rusije i EU te između Rusije i NATO-a, rekao je u četvrtak u Sankt Peterburgu ruski ministar obrane Sergej Ivanov . To je bila prva reakcija jednog ruskog visokog dužnosnika nakon konačne potvrde pobjede pro-zapadnog kandidata Viktora Juščenka, koja je objavljena u noći između srijede i četvrtka. "Mislim da u Ukrajini nema krize. Nema je više. Ukrajina je suverena zemlja i može odlučiti kako izgraditi odnose (s NATO-om i Rusijom), svoju vanjsku i unutarnju politiku", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare održanoj s francuskom kolegicom Michele Alliot-Marie. "Mislim da to ne može utjecati na odnose između Rusije i EU, između Rusije i NATO-a", dodao je. Nakon prisege novog predsjednika u nedjelju "očekujemo Juščenka u Rusiji. Zemljopisno se Ukrajina nije premjestila", rekao je.

BERLIN

Njemački političari zabrinuti su zbog najnovijih prijetnji koje je američki predsjednik George Bush uputio na račun Irana, a vladina stranka Zelenih ponašanje Washingtona ovih dana ocijenila je izuzetno opasnim. Po pisanju njemačkog tiska, potpredsjednik zastupničkog kluba vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gernot Erler zatražio je od Washingtona da bez oklijevanja predoči eventualne vojne planove protiv Irana. On je u razgovoru za dnevnik "Die Welt" objasnio da je "gradnja prijeteće kulise" koju provodi Washington "težak udarac" diplomatskim aktivnostima Europske unije koja s Teheranom pokušava postići konstruktivan dijalog.

ZAGREB

U dvije tajlandske provincije otkrivena su žarišta ptičje gripe, zbog čega je u cijeloj zemlji proglašeno izvanredno stanje, zbog straha od ponovnog pojavljivanja epidemije, priopćeno je u četvrtak iz službenih izvora, dok WHO ističe da njegovi stručnjaci, premda virus još nije mutirao, ispituju mogućnost prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka. Vijest o otkriću prvih ovogodišnjih žarišta smrtonosnog virusa H5N1 u Tajlandu stigla je istodobno s vijetnamskim objavljivanjem smrti već šeste osobe u protekla tri tjedna od pričje gripe. WHO se najviše boji mogućnosti mutacije virusa H5N1 u slučaju da uđe u životinju, poput svinje, koja može prenijeti i virus ljudske gripe. Kad bi se povezali virusi ptičje i ljudske gripe, mogao bi se stvoriti virus mutant na koji ljudi ne bi bili otporni i koji bi mogao uzrokovati smrt milijuna diljem svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙