FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Odnosi s Hrvatskom relativno dobri

LJUBLJANA,19. siejčnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu na konferenciji zanovinare da su odnosi Slovenije i Hrvatske relativno dobri, ali danisu u središtu interesa Ljubljane koja je ove godine preuzelapredsjedanje OESS-om.
LJUBLJANA,19. siejčnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da su odnosi Slovenije i Hrvatske relativno dobri, ali da nisu u središtu interesa Ljubljane koja je ove godine preuzela predsjedanje OESS-om.

Veći dio konferencije za novinare Rupel je posvetio ulozi Slovenije kao predsjedateljice OESS-a i svom posjetu Moskvi 1. veljače u svojstvu predsjedajućeg.

Rupel je odgovorio i na nekoliko pitanja o odnosima Slovenije i Hrvatske.

"Bit ću vrlo otvoren, mislim da slovensko-hrvatski odnosi nisu u središtu slovenske vanjske politike. Mi imamo relativno dobre odnose i dogovor da područja u kojima je suradnja slabija ne inficiraju ona u kojima je dobra", rekao je Rupel i potvrdio da se priprema susret predsjednika vlada Janše i Sanadera.

"Koliko sam ja informiran, kabineti premijera dogovaraju se za neformalni susret predsjednika vlada, a dogovori još nisu završeni", rekao je Rupel komentirajući najavu o skorom susretu premijera koju je slovenskim novinarima dao premijer Sanader prilikom nedavnog posjeta sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

Zamoljen da komentira ponovni izbor Stjepana Mesića na položaj predsjednika Republike Hrvatske, Rupel je rekao da mu je "čestitao" na izboru i da se on i Mesić "dugo poznaju", među ostalim i iz vremena kad se radilo na sklapanju "parafiranog sporazuma" o granici. Rupel je rekao da je Hrvatska koja je tim sporazumom željela osigurati nacionalni interes da graniči s Italijom danas zapravo u "boljoj" poziciji jer preko Slovenije ima granicu s EU i NATO.

Dodao je da se "niz stvari" s Hrvatskom može riješiti u okviru Europske unije, primjerice slučaj ekološko-ribolovne zone u Jadranu.

S Hrvatskom Slovenija ima "relativno malo problema", rekao je Rupel i dodao da Hrvatska "više treba Sloveniju" nego obrnuto.

Rupel je ponovio da Slovenija želi da joj se Hrvatska što prije pridruži u Europskoj uniji.

Rupel je također rekao da je u utorak razgovarao i s hrvatskim ministrom vanjskih poslova u ostavci Miomirom Žužulom.

Žužulovu ostavku naveo je i kao okolnost koja je usporila uspostavu bržih kontakata nove slovenske vlade s hrvatskim vlastima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙