FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ĆE USKRATITI POMOĆ SCG ZBOG NESURADNJE S HAŠKIM SUDOM

WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Sjedinjene Države će uskratiti 10milijuna dolara pomoći Srbiji i Crnoj Gori u 2005. zbog nesuradnje sHaškim sudom i pozivaju vladu ove zemlje da surađuje sa Sudom posebiceizručenjem optuženog Ratka Mladića, objavio je u četvrtak StateDepartment.
WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Sjedinjene Države će uskratiti 10 milijuna dolara pomoći Srbiji i Crnoj Gori u 2005. zbog nesuradnje s Haškim sudom i pozivaju vladu ove zemlje da surađuje sa Sudom posebice izručenjem optuženog Ratka Mladića, objavio je u četvrtak State Department.

Odluku o uskraćivanju 10 milijuna dolara pomoći za 2005. donio je državni tajnik Colin Powell procijenivši da SCG i dalje ne surađuje s Haškim sudom nakon što je SAD iz istog razloga za 2004. zadržao više od 16 milijuna dolara predviđene pomoći, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Boucher je rekao kako SAD razmatra alternativne načine za upotrebu ovih fondova kako bi se unaprijedili američki politički ciljevi glede SCG.

Sjedinjene Države za 2005. ipak predviđaju pomoć za SCG od 73,6 milijuna dolara, ali je neće dobiti središnja vlada nego će biti preusmjerena na organizacije i programe koji su predani reformama, kazao je glasnogovornik.

"Pozivamo vlasti u Beogradu da u cijelosti surađuju sa Sudom uhićenjem i izručenjem odbjeglih optuženika, posebice Ratka Mladića, kako bi se suočili s pravdom u Den Haagu", rekao je Boucher dodajući kako je državni tajnik spreman razmotriti svoju odluku ako SCG pokaže suradnju s ICTY-jem.

Američka pomoć SCG-u vezana je uz suradnju s ICTY-jem koju državni tajnik mora potvrditi Kongresu. Powell je u ožujku 2004. odbio potvrditi da SCG surađuje sa Sudom što je rezultiralo u uskraćivanju značajnog dijela pomoći za tu godinu.

"Od tajnikove odluke prošloga ožujka nije došlo do poboljšanja suradnje Srbije i Crne Gore sa Sudom", rekao je Boucher.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙