FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Labus vodi srbijanski tim za pregovore s EU

pridruživanju.
Beograd,13. siječnja(Hina) - Vlada Srbije postavila je u četvrtak potpredsjednika Miroljuba Labusa za šefa tima za pregovore s Europskom unijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice vlade, članovi vladinog tima su ministar za ekonomske odnose sa inozemstvom Milan Parivodić, ministri privrede i financija Predrag Bubalo i Mlađan Dinkić, savjetnik premijera Slobodan Samardžić i ravnateljica Kancelarije za pridruživanje EU Radmila Milivojević.

Srbijanska Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o aktualnoj problematici u pregovorima s Europskom komisijom i zemljama iz regije o Ugovoru o energetskoj zajednici.

Nakon izgubljenih izbora i odlaska s vlasti vlade premijera Zorana Živkovića, koji je naslijedio kabinet ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića u kojemu je pregovarački tim sa EU vodio potpredsjednik Čedomir Jovanović, nova srpska vlada premijera Vojislava Koštunice nije imala svoj tim.

U međuvremenu je predsjednica Ureda SCG za suradnju s EU Milica Delević Đilas podnijela ostavku i Srbija i Crna Gora prestale su zajednički djelovati.

Nakon par mjeseci usvojeno je stajalište o dvostrukom kolosjeku pregovora s EU, koji obuhvaća odvojene pregovore dvije republike u području trgovine, ekonomije i ostalih relevantnih sektora, što je predstavljeno na sjednici Vijeća ministara EU na sjednici u Luksemburgu 11. listopada prošle godine. Ministri su tada pozdravili namjeru Europske komisije da nastavi izradu studije o izvodljivosti za SCG. Istodobno, od političkih lidera zatražili su da iskoriste prednosti dvostrukog kolosjeka koji, pored ostalog, treba doprinijeti pozitivnom ishodu studije. Vijeće ministara upozorilo je i tada Srbiju i Crnu Goru na međunarodne obveze, uključujući punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Visoki predstavnik Europske unije Javier Solana doputovat će krajem idućeg tjedna u Beograd u nastojanju da, u susretima s vodstvom Srbije, Crne Gore i državne zajednice dade poticaj učinkovitijem djelovanju institucija SCG i što skladnijim odnosima Beograda i Podgorice.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙