FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks o glasovanju na lokalnim izborima

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks najavio je večeras u razgovoru za Novu TV da će seuskoro zakonski regulirati glasovanje na lokalnim izborima, tako da seono omogućiti samo građanima sa stvarnim prebivalištem.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je večeras u razgovoru za Novu TV da će se uskoro zakonski regulirati glasovanje na lokalnim izborima, tako da se ono omogućiti samo građanima sa stvarnim prebivalištem.

Šeks je podsjetio da je izmjenom Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave Hrvatski sabor prihvatio njegov amandman da na lokalnim izborima pripadnici nacionalnih manjina mogu glasovati ako su upisani s prebivalištem i ako stvarno tu prebivaju.

"Sada je to nužno proširiti i na sve ostale građane. Pripremljen je nacrt prijedloga zakona koji će vrlo brzo ući u parlamentarnu proceduru", rekao je Šeks, dodavši da je svrha toga da se glasovanje omogući građanima koji stvarno prebivaju i koji nisu samo formalno upisani.

Kako je rekao Šeks, to znači, primjerice za Vukovar, Knin, Dvor na Uni, ali i druga mjesta, da na temelju zakona koji treba biti donijet, MUP treba provjeriti da li oni građani koji su upisani s prebivalištem u nekom mjestu doista tamo i prebivaju.

Sada bi trebalo napraviti popis prema prebivalištu. Ako neka osoba ne živi tamo gdje joj je upisano prebivalište, Državni ured za upravu bi ga trebao skinuti s popisa prebivališta i popisa birača, rekao je Šeks.

Govoreći o stavu predsjednika Stjepana Mesića o tome da Hrvatima iz BiH treba ukinuti pravo glasovanja na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Šeks je rekao da, iako je Ustav RH mijenjan četiri puta, nikada nije dovedena u pitanje ta odredba.

Treba provesti široku javnu raspravu o tom pitanju i odmjeriti sve argumente za i protiv biračkog prava hrvatskih državljana koji ne žive u Hrvatskoj, rekao je Šeks.

Naglasio je također da se brka pojam hrvatskog naroda u BiH i pravo pojedinca s dvojnim državljanstvom koji, kao građanin Hrvatske, ima pravo glasa.

Šeks je najavio i promjene nekih odredaba Zakona o izboru predsjednika Republike.

"Sad ima vremena da se ukine odredba članka 14. koja nalaže medijima obvezu praćenja predsjedničke kampanje i odredba koja na sam dan izbora do 24 sata nalaže izbornu šutnju", rekao je Šeks. Dodao je da je već napravljen nacrt tog zakonskog prijedloga, kao i nacrt zakona o stalnom Državnom izbornom povjerenstvu za sve izbore u Hrvatskoj, ali da nisu išli u proceduru pred ove izbore da ne bi dobile politički prizvuk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙