FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks o radu Hrvatskog sabora vezano za pregovore o ulasku u EU

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks ocijenio je danas da je nerealno očekivati da će Sabor,prije samog početka pregovora oko ulaska Hrvatske u EU utvrditi čvrstepregovaračke pozicije, ispod kojih pregovarački timovi ne bi smjeliići.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da je nerealno očekivati da će Sabor, prije samog početka pregovora oko ulaska Hrvatske u EU utvrditi čvrste pregovaračke pozicije, ispod kojih pregovarački timovi ne bi smjeli ići.

"Teško je realno očekivati da će Sabor cementirati pregovaračka polazišta već u početnoj fazi utvrđivanja pozicije parlamenta u procesu pregovora", kazao je Šeks na konferenciji za novinare.

Šeks je to izjavio na zamolbu novinara da procijeni je li moguće očekivati kompromisno rješenje između prijedloga vladajućih da Sabor donese načelnu deklaraciju i zajedničku izjavu Vlade i Sabora o pregovorima, te oporbenog zahtjeva da se već na početku utvrde startne pozicije Hrvatske posebno u odnosu na pravo stranaca da u Hrvatskoj kupuju nekretnine.

U Saboru se danas po prvi puta sastala i radna skupina koja će pokušati usuglasiti zajednički tekst deklaracije ili rezolucije koju bi Sabor trebao donijeti već idući tjedan.

Sastanak je, kako se doznaje, bio informativne prirode, a prijedlog jednog od članova skupine da se Sabor zadrži na donošenju deklaracije te da ne donosi zajedničku izjavu s Vladom, odbacili su ostali članovi skupine.

Novi sastanak dogovoren je za sutra poslijepodne.

Pred početak tog sastanka, u Saboru su se sastali i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak te predsjednici parlamentarnih odbora za europske integracije, vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju Neven Mimica, Gordan Jandroković i Milorad Pupovac.

Sudionici tog sastanka dogovorili su da će se ubuduće redovito sastajati kako bi razmijenili mišljenje o svim problemima koji se pojave o procesu pregovora o ulasku u EU.

Šeks je pak najavio da će prva tri dana prvoga ovogodišnjeg parlamentarnog zasjedanja - 19. 20, i 21. siječnja , biti posvećena upravo europskim temama.

"Sabor će prvih dana raspraviti niz dokumenata vezanih za pregovore oko ulaska u EU, a među njima će biti i deklaracija koja će utvrditi odnos Sabora, Vlade i pregovaračkih timova u procesu pregovora" rekao je Šeks.

Dodao je da će, ne usuglasi li radna skupina zajednički prijedlog, Sabor objedinjeno raspravljati o svih sedam prijedloga deklaracije, odnosno rezolucije koje su u saborsku proceduru uputili parlamentarni klubovi.

Idućeg tjedna Sabor će imenovati i Nacionalni odbor za pregovore u kojem će sjediti po šest vladajućih i oporbenih zastupnika, predstavnici akademske zajednice i Hrvatske udruge poslodavaca te predsjednici triju nadležnih saborskih odbora.

Na čelu Nacionalnog odbora bit će oporbeni zastupnik, najavio je Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙