FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Pobjeda Stjepana Mesića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj očekivana je, ocjenjuju u ponedjeljak elektronički mediji u Srbiji.

Uz ostalo se ističe ocjena da Mesić u drugom mandatu može djelovati kao akter koji će voditi proces europske integracije Hrvatske, i da se u tome više ne mora osvrtati na svakodnevne promjene u javnom mnijenju.

Beogradski tisak prenosi agencijske vijesti o ponovnom izboru Stjepana Mesića za predsjednika. "Politika" i "Blic" u izvješćima svojih dopisnika spominju i neke pojave nepravilnosti tijekom glasovanja.

RIM

Talijanska glasila prenose u ponedjeljak informacije o izboru Stjepana Mesića za novi predsjednički mandat u Hrvatskoj.

List "Giorno", pod naslovom "Lavina glasova za Mesića" piše da je Mesić u drugom krugu dobio veliki broj glasova u odnosu na kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor.

List "Corriere della Sera" piše da je Mesić "trijumfirao" u drugom krugu ostavivši protukandidatkinju Kosor na gotovo na istim glasovima koje je dobila u prvom krugu.

Talijanski listovi ocjenjuju Mesića kao političara prozapadne orijentracije, koji će raditi na ulasku Hrvatske u EU.

LJUBLJANA

Drugi mandat Stjepana Mesića na položaju hrvatskog predsjednika nije iznenađenje, ocjena je slovenskih medija koji su s velikim zanimanjem pratili kampanju.

Pobjeda Mesića bila je očekivana s obzirom da ga je podržalo osam stranaka, ali i zbog želje hrvatskih birača da sve najviše pozicije u političkoj vlasti ne pripadnu jednoj stranci, komentar je dopisnika Slovenskog radija iz Zagreba.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da je Mesić za hrvatske birače "predsjednik koji je odlučujuće utjecao na preoblikovanje države u stabilnu parlamentarnu demokraciju" i da će u svom idućem mandatu biti "odlučan kontrolor njena uključivanja u EU".

Mariborski dnevni list "Večer" niski odaziv birača na predsjedničke izbore u oba kruga tumači "apatijom birača koji su zasićeni obećanjima političara i zaokupljeni problemima preživljavanja".

HELSINKI

Sjedinjene Države moraju poštovati EU te pustiti tu instituciju da izabere vlastiti tempo u pregovorima o članstvu s Turskom, izjavio je u ponedjeljak povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn.

"Pretpostavljam da su Amerikanci dovoljno mudri da shvate kako je ovdje riječ o nečemu što se tiče Europe, a ne Sjedinjenih Država", kazao je Rehn u intervjuu za finsku televiziju YLE.

Sjedinjene Države godinama lobiraju da Turska, njihov strateški partner u NATO-u, bude primljen u EU, dolazeći zbog toga u sukob s mnogima u Europi. No, u posljednjih nekoliko mjeseci Washington je ublažio svoje djelovanje na tom planu, a EU i Turska prošli su se mjesec dogovorile u pogledu uvjeta za početak pristupnih pregovora u listopadu.

RAMALLAH

Predsjednik Palestinske samuprave Mahmud Abas je naredio u ponedjeljak svojim službama sigurnosti da spriječe sve napade na Izrael, rekao je jedan visoki dužnosnik tih službi.

"Abu Mazen nam je naredio da spriječimo svako nasilje prema Izraelu", rekao je taj neimenovani dužnosnik, prenosi AFP.

On je precizirao da je ta uputa dana tijekom Abasovog susreta s premijerom Ahmedom Koreijem i ministrom unutarnjih poslova Ahmedom Balaawijem u nazočnosti dužnosnika svih službi sigurnosti.

Abas je naredio i uključenje Brigada mučenika al-Aqse u palestinske službe sigurnosti, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik tih službi.

MADRID

Neki članovi španjolske vlade očekuje prekid vatre ili primirje s ETA-om, piše u ponedjeljak španjolski tisak, dan nakon što je baskijska oružana organizacija objavila da je spreman na razgovore s vladom u Madridu o prekidu sukoba u Baskiji.

List El Pais, blizak socijalističkoj vladi, piše da "neki članovi vlade smatraju da postoji realna šansa da se prekine s terorizmom" i da "ovaj puta postoje dobri uvjeti" nakon neuspjeha pregovora održanih 1989. i 1999. godine.

Baskijski mediji u nedjelju su objavili priopćenje ETA-e u kojem se kaže da je ta organizacija spremna na razgovore s vladom u Madridu o prekidu sukoba u Baskiji. Premda ETA u priopćenju podupire prijedloge koje je prije dva mjeseca iznijelo njezino političko krilo Batasuna, uključujući one o političkom dijalogu s Madridom i referendumu Baskijaca o ostanku u Španjolskoj, ona nijednom rječju ne spominje prekid nasilja.

KOBE

Žitelji velike japanske luke Kobe u ponedjeljak su se u zoru na komemorativnoj svečanosti prisjetili žrtava razornog potresa koji je prije točno deset godina pogodio taj grad u najvećoj poslijeratnoj katastrofi u Japanu.

U tom potresu jačine 73, stupnjeva po Richteru koji je 17. siječnja 1995. godine u 5.46 sati pogodio Kobe poginulo je 6.433 osoba.

Za svaku žrtvu u ponedjeljak je u Kobeu zapaljena po jedna svijeća, a u trenutku kada je prije jednog desetljeća potres pogodio grad održana je minuta šutnje za sve žrtve. Japanski car Akihito i carica Michiko u ponedjeljak su bili nazočni na jednoj od brojnih memorijalnih službi u Kobeu.

COLOMBO

Šri Lanka će izgraditi 15 novih gradova na južnim i istočnim obalama koje je razorio tsunami u sklopu plana velike obnove najavljenog u ponedjeljak.

Vlada će također dati porezne olakšice i druge ustupke hotelima razorenima u tsunamiju koji je pogodio taj otok 26. prosinca, navodi se u priopćenju ureda predsjednice Chandrike Kumaratunge.

"Dokument uključuje sve hitne kratkoročne i dugoročne planove za obnovu zemlje", stoji u priopćenju.

BAGDAD

Iračka vojska u posljednjih je 48 sati u blizini pobunjeničkog grada Fallujaha, 50 km zapadno od Bagdada ubila trideset pet militanata, izvijestila je u ponedjeljak iračka vlada.

"U sukobima između pripadnika iračke vojske i pripadnika terorističke skupine poginulo je 35 pobunjenika", kaže se u priopćenju. "Tijekom vojne operacije uhićena su 64 pobunjenika, a pritom je zaplijenjena veća količina oružja te je otkriveno skladište raketa."

Ova je vojna akcija uslijedila samo dva tjedna prije održavanja općih izbora u Iraku 30. siječnja, tijekom kojih američkih vojni dužnosnici u Iraku očekuju pojačano nasilje i terorističke akcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙