FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 15.30 sati:

WASHINGTON

U Sjedinjenim Državama otvoreno je u nedjelju ujutro u 7 sati po lokalnom vremenu pet biračkih mjesta za drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika, a u Kanadi četiri. U Sjedinjenim Državama otvorena su biračka mjesta u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, generalnim konzulatima u New Yorku i Chicagu te Hrvatskom nacionalnom domu Kardinal Stepinac u Clevelandu. Biračko mjesto u generalnom konzulatu u Los Angelesu otvara se posljednje, s tri sata pomaka u odnosu na Washington. U Kanadi birači glasuju u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi, na dva biračka mjesta u generalnom konzulatu u Mississaugi kod Toronta te u konzulatu u Montrealu.

BERLIN

U Njemačkoj je u nedjelju u 7 sati otvoreno 15 biračkih mjesta na kojima građani Hrvatske koji se nalaze u ovoj zemlji mogu izići na drugi krug predsjedničkih izbora, a do 12 sati glas je dalo ukupno 5440 birača. Biračka mjesta nalaze se na pet lokacija i to u prostorijama Hrvatskog Veleposlanstva u Berlinu te u ispostavama veleposlanstva u Bonnu, Muenchenu, Stuttgartu, Hamburgu te Frankfurtu na Majni. Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati.

BEČ

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika na biračkim mjestima u Austriji protječe u nedjelju mirno i u ugodnom ozračju uz dvostruko veći odaziv birača nego u prvom krugu, saznaje se u Konzularnom odjelu hrvatskog Veleposlanstva u Beču. Do 13 sati glasovalo je oko 1200 birača, a očekuje se da će do 19 sati najmanje još toliko izići na izbore, saznaje se u Konzularnom odjelu Veleposlanstva RH u Beču. Dodaje se da je odaziv birača dvostruko veći nego u prvom krugu, kada je do 13 sati glasovalo oko 500 birača. Izborna mjesta otvorena su u 7 sati u 7 austrijskih gradova: Beču, Grazu, Klagenfurtu, Feldkirchu, Innsbrucku, Linzu i Salzburgu. Procjenjuje se da će zbog blizine velik broj hrvatskih državljana koji žive i rade u Austriji glasovati u domovini.

BEOGRAD

Do 11 sati u nedjelju, na sedam izbornih mjesta u Srbiji i Crnoj Gori, glasovalo je oko 800 hrvatskih državljana, što je zamjetno veći broj od izašlih u prvom krugu predsjedničkih izbora prije dva tjedna, rečeno je Hini u veleposlanstvu RH u Beogradu. Izborna mjesta su, osim u veleposlanstvu i konzulatu RH u Beogradu, otvorena i u konzulatima u Subotici i Kotoru u Crnoj Gori, kao i u Novom Sadu, Somboru i u Sremskoj Mitrovici. Primjetni su i redovi na biralištima što govori o većem zanimanju, posebice u Subotici i Somboru. Biračka mjesta su otvorena u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u 19. Sve protječe u najboljem redu, a na biračkim mjestima su, kao i u prvom krugu, nazočni i predstavnici Misije OESS-a u Hrvatskoj.

BEOGRAD

Srbijanska vlada ulaže napore kako bi svi optuženici Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) dobrovoljno otišli u Den Haag, a to ne može trajati unedogled premda nikad nije bilo riječi o fiksnim rokovima predaje, rekao je za nedjeljne beogradske "Večernje novosti" srbijanski ministar pravde Zoran Stojković. "Uzimajući u obzir sve što je do sada učinjeno, očekujem da će vlada Srbije... riješiti problem Haaga tako da se ne izazovu daljnje napetosti", rekao je Stojković, naglasivši da je suradnja s Haškim sudom obveza koja se mora ispuniti. On je ponovno rekao da su optuženici Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić u lošem zdravstvenom stanju, dok je četvrti s haške optužnice Vlastimir Đorđević u inozemstvu i ne zna gdje je. Stojković je rekao da on osobno ne pregovara ni s kim od optuženih, jer to nije njegov posao, dodajući da ne zna čini li to netko drugi.

TEHERAN

Iranska odvjetnica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., u nedjelju je optužila iransko pravosuđe za kršenje zakona zbog zahtjeva da se pojavi na islamskome Revolucionarnom sudu te je izjavila kako je spremna na uhićenje jer to odbija učiniti. Odvjetnica, koja je Nobelovu nagradu dobila zbog aktivnosti na zaštiti ljudskih prava, svoj je neodziv objasnila činjenicom da nije upoznata s predmetom tužbe, a na pitanje vjeruje li da će pravosuđe ispuniti pisanu prijetnju da će biti privedena ako se do nedjelje ne pojavi na sudu, odgovorila je kako je "u ovoj zemlji sve moguće", objavio je Reuters. Ebadi je na sud pozvana zbog građanske parnice koju je protiv nje pokrenula privatna osoba. Objašnjenje ju je dodatno razgnjevilo jer je područje djelovanja Revolucionarnog suda, koji je dosad u zatvor poslao mnoge intelektualce i političke disidente, nacionalna sigurnost.

KAIRO

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je u nedjelju da izraelski premijer Ariel Sharon ne bi trebao odgovarati na palestinsko nasilje odustajanjem od mirovnih pregovora. "Iskustvo nam je pokazalo da je nemoguće nastaviti pregovore ako budemo čekali prekid nasilja", rekao je Mubarak na zajedničkoj konferenciji za novinare s čileanskim predsjednikom Ricardom Lagosom. Sharon je izjavio da se neće sastati s novim palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom dok se ne suprotstavi militantnim skupinama koje stoje iza prošlotjednog napada u Gazi u kojemu je poginulo šest Izraelaca.

RAMALLAH

Palestinski šef diplomacije Nabil Šaat optužio je u nedjelju izraelskog premijera Ariela Sharona da podriva mirovni proces naređujući svojim vojnicima da djeluju u pojasu Gaze. "Ta politika ne služi mirovnom procesu i ja pozivam izraelski narod da je odbaci", rekao je Šaat novinarima nakon susreta u Ramallahu na Zapadnoj obali sa svojim japanskim kolegom Nobutakom Machimurom. Sharon je potvrdio u nedjelju na tjednoj sjednici vlade da je dao vojsci zeleno svijetlo za operacije bez ograničenja protiv militanata u pojasu Gaze odgovornih za napad u četvrtak u kojem je ubijeno šest Izraelaca. Nakon tog napada Izrael je prekinuo odnose s palestinskim vlastima.

KABUL

Osamdesetak afganistanskih zatvorenika osumnjičenih za terorizam pušteno je iz zatvora u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, priopćio je u nedjelju afganistanski Vrhovni sud. "Osamdeset i jedan zatvorenik doveden je iz Guantanama i oni će biti danas oslobođeni nakon što dužnosnici Vrhovnog suda obave razgovor s njima", rekao je za Reuters glasnogovornik suda Wahid Mozhda. Sjedinjene Države su ranije oslobodile oko 200 zatvorenika iz svoje baze na Kubi gdje su prvi osumnjičenici u lancima dovedeni prije tri godine za vrijeme američkog rata u Afganistanu. Oko 18.000 američkih vojnika i dalje je razmješteno u Afganistanu. Oni tragaju za pripadnicima al-Qaide i talibanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙