FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Reakcije na izjavu Ive Sanadera o pomirenju Hrvata i Srba

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Beogradski dnevnik Danas u broju odpetka objavljuje reakcije dužnosnika i javnih ličnosti Srbije naizjavu predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera da je prioritetHrvatske pomirenje sa Srbima.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Beogradski dnevnik Danas u broju od petka objavljuje reakcije dužnosnika i javnih ličnosti Srbije na izjavu predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera da je prioritet Hrvatske pomirenje sa Srbima.

Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu Srbije, za list je rekao da misli "da je to ono što je bilo potrebno odavno i da je to neophodno učiniti". Mislim da je to ozbiljna i valjana izjava. (...) Srbi trebaju prihvatiti ponudu i mi trebamo ponuditi pomirenje onom dijelu hrvatske države i hrvatskog naroda odakle nam ponuda za pomirenje nije stigla. Tamo gdje su oni ponudili pomirenje, mi ga trebamo prihvatiti, a u onoj sredini odakle nije stigao njihov prijedlog, mi njima trebamo ponuditi pomirenje", rekao je Vukčević beogradskom listu.

Sekretar Republičkog savjeta Srbije za nacionalne manjine Petar Lađević ocjenjuje da je Sanaderova izjava "više nego dobrodošla u ovom trenutku", odnosno da ona predstavlja kontinuitet u uspostavljanju dobrih međususjedskih odnosa. Lađević je u izjavi za list dodao "i da proces povratka izbjeglica u Hrvatsku nije završen, ali ni započet, odnosno, on bi trebao biti trajno otvorena opcija za sve koji se žele vratiti".

Branka Prpa, iz Istorijskog arhiva Beograda, pozdravlja Sanaderovu izjavu ocjenjujući da je ona dobra za cijelu regiju. Josip Ivanović iz Nacionalnog savjeta Hrvata u Srbiji kaže da je Sanaderova izjava potpuno očekivana i poželjna. "Normalizacija susjedskih odnosa na svim razinama imperativ je svake ozbiljne državne politike, jer je je bez tog nezamisliv razvoj i ulazak u Europsku Uniju. Ne bi trebalo zaboraviti da je to značajno i zbog manjina s obje strane granice", ističe Ivanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙