FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena privatizacija 10 državnih tvrtki

Hrvatska-gospodarstvo-vladaNajavljena privatizacija 10 državnih tvrtki Hrvatski fond za privatizaciju(HFP) uskoro će objaviti javne natječaje za privatizaciju deset tvrtkiu većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je u petak predsjednikUpravnog odbora HFP-a Andrija Hebrang.

ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) -

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) uskoro će objaviti javne natječaje za privatizaciju deset tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je u petak predsjednik Upravnog odbora HFP-a Andrija Hebrang.

Hebrang se prvi put službeno pojavio u javnosti nakon operacije, potvrdivši kako ostaje pri odluci da se povuče s dužnosti predsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi. Ponovio je da zbog zdravstvenog stanja ne može raditi punim kapacitetom, rekavši da je na premijeru da odluči o dinamici i načinu na koji će to izvesti.

Hebrang je na konferenciji za tisak rekao da je među tvrtkama koje će se privatizirati i splitski Jadroplov, te da će se to obaviti putem prikupljanja javnih ponuda u dva ponudbena kruga - neobvezujućem i obvezujućem.

Upravni odbor HFP-a je na sjednici ocijenio da je porast cijene prijevoza brodovima, zbog kojeg se i odustalo od privatizacije Jadroplova u 2003. godini, sada optimalan, pa je ovo pravi trenutak da se ide u njegovu privatizaciju.

Odlučeno je također da će prodaja ići kroz dva kruga, kako bi se u prvom krugu neobvezujućih ponuda doznala moguća cijena Jadroplova na tržištu.

Potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac je dometnuo da će se, u cilju zaštite poslovanja Jadroplova, od investitora vjerojatno tražiti i da pristane da država zadrži 'zlatnu dionicu', koja će joj omogućavati da ima veto na odluke od većeg značaja za tvrtku.

Iako niti jedan uvjet još nije definiran kao obvezan, tražit će se i da sjedište tvrtke ostane u Hrvatskoj, da na određeni rok zaposlenici i posada Jadroplova ostanu hrvatski državljani te da se ne smanjuje postojeća flota.

Također, vjerojatno će u kriterij odabira najboljeg ponuđača ući i njegova spremnost da 'pokaže volju' da novi brodovi kojima bi upotpunjavao flotu Jadroplova budu iz hrvatskih brodogradilišta.

UO HFP-a u petak je donio i odluke o objavljivanju natječaja za prodaju zabočke Regeneracije po 30 posto od nominalne cijene, zatim HTP-a Korčula, dubrovačkog hotela Maestral i karlovačke mliječne industrije KIM po nominalnoj cijeni, kao i splitske turističke tvrtke Adriatic (po 97 posto od nominalne cijene) te Hotela Plat iz Dubrovnika.

Ujedno, trebali bi se ponoviti i natječaji za hotelske kuće Hoteli Živogošće, Hoteli Podgora i HTP Orebić, ali pod posebnim uvjetima, odnosno kroz program konsolidiranje i restrukturiranje društava ne bi se prodavalo društvo kao cjelina, nego bi se prodavali određeni njegovi dijelovi prema tržišnoj vrijednosti.

Radne skupine HFP-a predložile su da se prodaju određene nekretnine ovih društava putem javnih natječaja u okviru programa financijske konsolidacije društava, nakon čega bi se raspisivao natječaj za prodaju dionica iz državnog portfelja, pojasnio je Andrija Hebrang.

Hebrang je izvijestio i da je UO HFP-a danas donio i odluke o dodjeli terena za otvaranje poduzetničkih zona gradu Glini i općini Veliki Grđevac, kao i o pozajmici Valjaonici cijevi Sisak od 917 tisuća kuna za isplatu plaća radnicima te odgodi roka vraćanja kredita brodogradilištu Viktor Lenac.

Od otvorenih privatizacijskih procesa Hebrang je izdvojio i Sunčani Hvar, za kojeg očekuje da će 21. siječnja HFP zaprimiti tri obvezujuće ponude u procesu osnivanja javno-privatnog partnerstva, a da bi konačna odluka trebala biti donešena polovicom veljače ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙