FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donešen Pravilnik o provedbi modela potpore dohotku

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva donio je Pravilnik o provedbi modela potporedohotku za nekomercijalna poljoprivredna gospodarstva, kojim sepropisuje način i postupak ostvarivanja potpore dohotku temeljemizmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu išumarstvu, koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donio je Pravilnik o provedbi modela potpore dohotku za nekomercijalna poljoprivredna gospodarstva, kojim se propisuje način i postupak ostvarivanja potpore dohotku temeljem izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine.

Model dohodovne potpore ima za cilj omogućiti postupnost u procesu razdvajanja nekomercijalnih i komercijalnih poljoprivrednih gospodarstava. Izmjenama spomenutog zakona povećan je iznos potpore po osobi, koji se primjenjuje već od stupanja na snagu izmjena Zakona, a uvedena je i druga skupina koja može ostvarivati dohodovnu potporu.

Potpora dohotku prve skupine može iznositi do 12 tisuća kuna godišnje po osobi, ali ne više od 24 tisuće kuna godišnje po gospodarstvu, a isplaćuje se tromjesečno. Potpora dohotku druge skupine, pak, iznosi 5 tisuća kuna godišnje po gospodarstvu, a isplaćuje se jednom na godinu.

Korisnici dohodovne potpore u sklopu modela potpore dohotku su nekomercijalna poljoprivredna gospodarstva koja imaju u posjedu ili koriste najviše 5 hektara obradivoga poljoprivrednog zemljišta te imaju minimalno tri proizvodne jedinice ukupnog obujma proizvodnje.

Zahtjev za potporu dohotku podnosi se jednom godišnje od 1. do 31. prosinca tekuće godine za sljedeću godinu Uredu državne uprave u županiji ili upravnom tijelu Grada Zagreba u kojem je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik.

Iznimno se zahtjev za potporu dohotku u 2005. godini podnosi od 1. prosinca 2004. do 28. veljače ove godine.

Zahtjevi se moraju svake godine podnositi na Obrascu Zahtjeva za potporu dohotku, koji je tiskan uz Pravilnik, a može se zatražiti u uredima državne uprave, Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Za ostvarivanje potpore dohotku prve skupine potreban je i upis u Upisnik seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, pravodobno podnošenje zahtjeva za potporu dohotku. Također, osoba za koju se zahtjev podnosi mora imati u trenutku podnošenja zahtjeva status osiguranika mirovinskog osiguranja u svojstvu poljoprivrednika za nositelja ili člana nekomercijalnog gospodarstva, te najmanje 50 godina života za žene, odnosno 55 godina za muškarce.

Uvjeti za ostvarivanje potpore dohotku druge skupine su također upis u Upisnik te pravodobno podnošenje zahtjeva, najmanje tri proizvodne jedinice ukupnog obujma poslovanja nekomercijalnog poljoprivrednog gospodarstva te korištenje maksimalno 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Ujedno, nositelj ili najmanje jedan član na gospodarstvu za koje se zahtjev podnosi mora biti u trenutku podnošenja zahtjeva korisnik mirovine kao poljoprivrednik ili nezaposlen ili imati status osiguranika mirovinskog osiguranja u svojstvu poljoprivrednika.

U Ministarstvu ističu i kako jednom ostvaren status nekomercijalnog gospodarstva nije promjenjiv, a onemogućava korištenje poticaja za proizvodnju, prava na "plavi dizel" ili investicijsku potporu koji su namijenjeni komercijalnim poljoprivrednim gospodarstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙