FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Juščenkova obećanja na iskušenju zbog cijene plina

KIJEV, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi ukrajinski predsjednikViktor Juščenko, čiji je poraženi proruski protukandidat odstupio smjesta premijera, obećao je u ponedjeljak Ukrajincima moderno tržišnogospodarstvo, unatoč tome što je cijena uvoznog plina porasla zatrećinu.
KIJEV, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, čiji je poraženi proruski protukandidat odstupio s mjesta premijera, obećao je u ponedjeljak Ukrajincima moderno tržišno gospodarstvo, unatoč tome što je cijena uvoznog plina porasla za trećinu.

Turkmenistan je 1. siječnja smanjio isporuke plina Ukrajini i obećao da će u ponedjeljak otvoriti plinovode nakon što se službeni Kijev suglasio s novom, višom cijenom.

Skuplji plin samo je još jedan u nizu brojnih problema ukrajinskog gospodarstva, opterećenog proračunskim deficitom i prosječnom mjesečnom plaćom od oko 60 dolara.

No, prozapadni Juščenko najavio je da će nacija od oko 50 milijuna stanovnika osjetiti napredak već u prvoj godini mandata njegove vlade. "Ukrajina još uvijek spava na istoku Europe, no uvjeren sam da će postati najmodernije tržišno gospodarstvo Starog kontinenta", izjavio je Juščenko za poljsku televizijsku postaju TVN 24.

"Dokazat ću kako je moguće da svaki naš čovjek u roku 365 dana osjeti učinke razvojnog gospodarskog plana, ako zemlju budu vodili pošteni ljudi koji vole svoj narod i zemlju i ako vlada preživi", istaknuo je.

I dok je Juščenko s obitelji dočekivao Novu godinu u svojoj vikendici na Karpatima, iz Turkmenistana je kao bomba odjeknula vijest da će Ukrajina umjesto dosadašnja 44 dolara za tisuću kubnih metara plina morati plaćati 58 dolara.

Ukrajina će iz te srednjeazijske zemlje u 2005. godine uvesti 36 milijardi kubika plina, gotovo polovicu ukupnih potreba.

Turkmenski predsjednik Saparmurat Niyazov zahvalio je Ukrajini na "mudrosti i razumjevanju" nakon što je pristala na višu cijenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙