FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

GAZA

Tisuće Palestinaca u petak su se okupile u pojasu Gaze kako bi proslavile ubojstvo šest Izraelaca što za novoizabranog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji je dan ranije pozvao na prekid nasilja, predstavlja veliki izazov. Abas je u petak osudio napad palestinskih militanata u Karniju u kojem je ubijeno šest Izraelaca. "Taj napad i napad kojeg su Izraelci izveli prošli tjedan, a u kojem je poginulo devet Palestinaca, ne koriste miru", kazao je Abas ponavljajući poziv za prekidom nasilja. Nekoliko tisuća osoba, izvikujući protuizraelske parole i mašući islamističkim zastavama, okupilo se u izbjegličkom kampu Jabalya u pojasu Gaze. Prosvjede su organizirale palestinske militantne skupine kako bi dobile dodatnu potporu za svoje prkošenje pomirljivoj politici Abasa i nastavak borbe protiv Izraela.

BAGDAD

Američka je vojska u četvrtak navečer ubila sedam Iračana u trenutku kada su se spremali ispaliti granatu u blizini jedne džamije u sjevernom Bagdadu, izvijestilo je u petak iračko ministarstvo unutarnjih poslova. "Američka patrola locirala je skupinu od sedam muškaraca u trenutku kada su se spremali ispaliti granatu u blizini sunitske džamije Abu Hanifa u četvrti Al-Adhamiya u Bagdadu", rekao je dužnosnik ministarstva želeći ostati anoniman. Također je kazao kako je pritom poginulo sedam Iračana. Informaciju je potvrdio zamjenik zapovjednika američkih vojnih snaga u Bagdadu, general Jeffrey Hammond, dodavši kako je vojska ranije primila dojavu o mogućem napadu u tom području.

LONDON

Europska povjerenica za proračun Dalia Grybauskaite upozorila je Veliku Britaniju da će morati više uplaćivati u zajednički proračun, jer bi u suprotnom budućnost Europske unije mogla biti ugrožena, piše londonski Times. "Ako Britanija i druge velike zemlje ne povećaju svoj udio u zajedničkom proračunu u sljedećih sedam godina, EU neće moći biti konkurentna na globalnom tržištu. To bi moglo uništiti ideju o Europi", rekla je Grybauskaite. Ona je također rekla da bi Britanija trebala odustati od aranžmana koji je još 1984. godine dogovorila tadašnja premijerka Margaret Thatcher i prema kojem je London dobio popust težak nekoliko milijardi funti kod uplate u zajedničku blagajnu. Bruxelles je pristao na ustupak zbog toga što Britanija, u usporedbi s Francuskom, ne dobiva puno sredstava iz zajedničkih poljoprivrednih fondova, koji iznose gotovo polovicu europskog proračuna. Prema pisanju Financial Timesa, bez te povlastice Britanija bi danas plaćala 14 puta više u zajednički proračun od Francuske ili Italije.

BEOGRAD

Odluka SAD-a o suspenziji dodatnih deset milijuna dolara iz ukupne pomoći Srbiji izravna je posljedica izostanka potpune i bezuvjetne suradnje s Haškim tribunalom, kazao je u petak na tiskovnoj konferenciji američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt pozvavši vlasti Srbije da u potpunosti surađuju s Tribunalom uključujući uhićenje i transfer optuženih, a posebice bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Polt je rekao kako SAD vjeruju da je Ratko Mladić u Srbiji i da je vlada Srbije u mogućnosti locirati ga i predati Haškom tribunalu. "Nažalost, iako smo dugo i strpljivo pokušavali skrenuti pozornost vladi u Srbiji koliko je važno da ona ispuni svoje obveze i koliko je međunarodna zajednica odlučna po tom pitanju, razočarani smo i to razočaranje je dovelo do ovakve odluke", rekao je Polt na konferenciji u veleposlanstvu SAD-a u Beogradu.

SUBOTICA

Na zidu kuće u kojoj su prostorije Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke u Subotici tijekom noći sa četvrtka na petak nepoznate su osobe ispisale grafit šovinističkog sadržaja, priopćeno je iz te stranke. Pored prozora njihovih prostorija napisano je latinicom "Marš iz Srbije" i ćiriličnim pismom "Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija - Delije 024". "Ovi grafiti u sebi sadrže jasne poruke i opominju sve demokratske političke opcije", navodi se u priopćenju stranke i dodaje kako je to dokaz "stanja svijesti kod pojedinaca većinskog naroda što nas neće uplašiti". Hrvatsko-bunjevačko-šokačka stranka formirana je prošle godine u Subotici uoči lokalnih izbora, no zbog malog broja glasova nije postala parlamentarna stranka ni na jednoj razini u Srbiji.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina bi tijekom godine trebala dobiti objedinjene policijske snage čijim bi preustrojem ta država trebala ujedno godišnje uštedjeti najmanje 70 milijuna eura, najavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. Njemu i predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću je bivši belgijski premijer Wilfried Martens, koji je predsjedavao posebnim povjerenstvom zaduženim za izradu projekta preustroja policije, tijekom dana uručio konačno izvješće i prijedloge za novu organizaciju sigurnosnih službi. Kako je novinarima pojasnio sam Martens, osnovna preporuka je uspostava državnog nadzora i organizacije policije koja bi umjesto na entitetskom odnosno županijskom načelu ubuduće djelovala ustrojena u okviru nekoliko zemljopisnih cjelina.

BIŠKEK

Kirgistanske vlasti uvele su oštra nova pravila za suzbijanje uličnih prosvjeda, očito zbog rasta nervoze i straha od masovnih prosvjeda nalik onima u Ukrajini i Gruziji na kojima su srušeni tamošnji autoritarni režimi. Kirgistan, planinska država u središnjoj Aziji koja je ostala u orbiti Moskve više od desetljeća nakon neovisnosti, održat će parlamentarne izbore krajem veljače i predsjedničke izbore u listopadu. Oporba je već zaprijetila predsjedniku Askaru Akajevu revolucijom. Međutim, prosvjedi kirgistanske oporbe koji okupljaju nekoliko stotina pristaša nisu ni blizu masovnim demonstracijama održanim u Gruziji pretprošle i u Ukrajini prošle godine. Glasnogovornik Akajeva optužio je neimenovane strance za raspirivanje nemira. Njegove izjave pokazuju nervozu koja se pojavila u zemljama bivšeg SSSR-a nakon što je "narančasta revolucija" u Ukrajini dovela na vlast prozapadnog političara.

ANKARA

U vodama istočnog Sredozemlja završeni su u petak jednotjedni združeni manevri pomorskih snaga SAD, Turske i Izraela. To su sedme uzastopne vježbe zemalja saveznica. Vježbe su nosile naziv "Reliant Mermaid", a imale su za cilj jačanje zajedničkih sposobnosti u raznim akcijama spašavanja. Glavni zapovjednik izralskih pomorskih snaga admiral David Ben-Bashat rekao je da pomorska suradnja tri zemlje saveznice poboljšana u odnosu na prošlu godinu. On je naročito pohvalio turski doprinos cjelokupnoj izvedbi pomorskih manevara, nazvavši Tursku "izvanrednim susjedom". Tursku i Izrael vežu dva vojna sporazuma potpisana 1996. Njima je, osim ostalog, omogućena obuka izraelskih pilota u turskom zračnom prostoru, budući da za to ne postoje odgovarajući uvjeti na izraelskom nebu.

SUBOTICA

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je Hrvate u Srbiji da iziđu na nedjeljne hrvatske predsjedničke izbore i da glasuju po vlastitoj savjesti. Nakon prvog kruga izbora DSHV je čestitao Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor na ostvarenom izbornom rezultatu, naglasivši da oba predsjednička kandidata podržavaju aktualnu politiku pridruživanja Hrvatske europskim integracijama. Na parlamentarnim izborima 2003. predstavnici DSHV-a bili su na listi za dijasporu HDZ-a. Na tri biračka mjesta koje pokriva subotički Generalni konzulat Republike Hrvatske - u Subotici, Somboru i Novom Sadu - na glasovanje u prvom krugu je izišlo 687 hrvatskih državljana s prebivalištem u SCG.

ZAGREB

Sonda Huygens emitirala je signal nakon što je ušla u atmosferu najvećeg Saturnovog mjeseca Titana što znači da je bila neoštećena u vrijeme kada se počela spuštati, priopćio je u petak Europski centar za svemirske operacije (ESOC) u Darmstadtu u Njemačkoj, a prenijele su svjetske novinske agencije. Radarski teleskopi u petak su bili usmjereni prema Saturnu kako bi pratili signale koje je na Zemlju prenosio Cassini, američki orbiter koji je nosio sondu Huygens u misiju dvije milijarde kilometara preko svemira. Signal je pokazao da je prva kritična faza, ulazak u atmosferu Titana, prošla uspješno jer se otvorio padobran Huygensa i sonda je počela usporavati, navodi ESOC. Huygens, nazvan po nizozemskom astronomu, europski je doprinos misiji. Huygens prenosi podatke tijekom svog spuštanja kroz atmosferu, koje traje 140 minuta, a očekuje se da će se razbiti kada dotakne površinu Saturnova mjeseca. Temperatura na Titanu je 180 stupnjeva Celzijusa ispod ništice.

ZAGREB

Na sutrašnji dan, prije točno trinaest godina, Republiku je Hrvatsku priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije i taj se datum - 15. siječnja 1992. - danas smatra jednim od najvažnijih događaja hrvatske povijesti. Prije 15. siječnja, Hrvatsku su još tijekom 1991. godine priznale Slovenija (26. lipnja), Litva (30. srpnja), Ukrajina (11. prosinca), Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca), ali radilo se o državama koje u to doba ni same nisu bile priznate. Tako će kao prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala RH biti zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga je datuma takvu odluku objavila i Njemačka, ali je odlučila da će njezino priznanje stupiti na snagu 15. siječnja 1992. godine, zajedno sa svim ostalim članicama EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙