FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH će smanjiti broj policajaca radi štednje

SARAJEVO,14. siječnja(Hina) - Bosna i Hercegovina bi tijekom godinetrebala dobiti objedinjene policijske snage čijim bi preustrojem tadržava trebala ujedno godišnje uštedjeti najmanje 70 milijuna eura,najavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH PaddyAshdown.
SARAJEVO,14. siječnja(Hina) - Bosna i Hercegovina bi tijekom godine trebala dobiti objedinjene policijske snage čijim bi preustrojem ta država trebala ujedno godišnje uštedjeti najmanje 70 milijuna eura, najavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Njemu i predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću je bivši belgijski premijer Wilfried Martens, koji je predsjedavao posebnim povjerenstvom zaduženim za izradu projekta preustroja policije, tijekom dana uručio konačno izvješće i prijedloge za novu organizaciju sigurnosnih službi.

Kako je novinarima pojasnio sam Martens, osnovna preporuka je uspostava državnog nadzora i organizacije policije koja bi umjesto na entitetskom odnosno županijskom načelu ubuduće djelovala ustrojena u okviru nekoliko zemljopisnih cjelina.

"Postigli smo punu suglasnost o profesionalnim načelima, no političke su zapreke ipak spriječile cjelovito usvajanje konačnog izvješća", kazao je Martens.

Izostanak potpune suglasnosti o budućem ustroju policije u BiH rezultat je činjenice da su pregovarači iz Republike Srpske odbili razgovarati o ukidanju entitetskih ministarstava unutarnjih poslova.

Ashdown je izjavio kako je ta ministarstva moguće zadržati, no ona ipak neće imati utjecaja na rad i organizaciju policije koju će nadzirati Ministarstvo sigurnosti na državnoj razini.

Premijer Terzić je podsjetio kako u BiH trenutačno ima 18 tisuća policajaca organiziranih u okviru 18 različitih sigurnosnih agencija, odnosno MUP-ova, što nikome ne jamči potrebnu razinu sigurnosti.

Novu organizaciju policije u BiH zahtijevala je i Europska komisija postavljajući to kao preduvjet za eventualno zaključenje sporazuma između te zemlje i Europske unije o stabilizaciji i pridruživanju.

Budući teritorijalni ustroj policije u BiH bit će određen do kraja siječnja, a nakon toga slijede novi razgovori o načinu provedbe preporučenih mjera, najavio je Ashdown.

On drži kako je veoma značajno to što će, osim veće sigurnosti, građani BiH dobiti i uštedom značajnih proračunskih sredstava.

BiH trenutačno za financiranje policije izdvaja devet posto ukupšnog proračuna dok Mađarska za to daje 4 posto a Slovenija 3,7 posto.

Prema nekim procjenama, od 18 tisuća policajaca koliko ih sada BiH bez posla bi moglo ostati njih oko pet tisuća.

Otpušteni policajci trebali bi dobiti odgovarajuće otpremnine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙