FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija razgovarala sa Šeparovićem, Jarnjakom i Rebićem o "slučaju Ivice Rajića"

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - U sklopu istrage o navodnoj mrežipomagača haaškog optuženika Ivice Rajića, koji se godinama skrivao odHaaškog suda, policija je razgovarala s bivšim hrvatskim dužnosnicimaMiroslavom Šeparovićem, Ivanom Jarnjakom i Markicom Rebićem, potvrdioje večeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - U sklopu istrage o navodnoj mreži pomagača haaškog optuženika Ivice Rajića, koji se godinama skrivao od Haaškog suda, policija je razgovarala s bivšim hrvatskim dužnosnicima Miroslavom Šeparovićem, Ivanom Jarnjakom i Markicom Rebićem, potvrdio je večeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

"Riječ je o jednoj od mjera koju hrvatska policija provodi na zahtjev Državnog odvjetništva na temelju Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom", kazao je Mehun za Hinu. Nije želio otkriti kad je i gdje je policija razgovarala s bivšim ministrom pravosuđa i ravnateljem HIS-a Šeparovićem, bivšim ravnateljem SIS-a Rebićem i bivšim ministrom unutarnjih poslova Jarnjakom.

Mehun također nije želio otkriti pojedinosti policijskog obavijesnog razgovora s tom trojicom koji su bili dužnosnici hrvatskih vlasti u razdoblju dok se Rajić skrivao. Mehun je kazao da je policija o prikupljenim podatcima izvjestila Državno odvjetništvo i Upravu Ministarstva pravosuđa za suradnju s međunarodnim sudovima.

"Dio istražnih radnji koje se provodi kako bi se otkrila navodna mreža Rajićevih pomagača završio je, no sigurno je da će policija provesti još neke izvide i radnje", kazao je Mehun. Dodao je da je to, među ostalim, obveza koju je Hrvatska preuzela prema Haaškom sudu koji očekuje izvješće hrvatskih vlasti o tome što se poduzelo u otkrivanju haaških bjegunaca i njihovih navodnih pomagača.

O drugim pojedinostima policijskih aktivnosti Mehun nije želio govoriti, napomenuvši kako po Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom te pravilima tog suda ne može iznositi nikakve podatke prije nego to odobri Haaški sud.

Taj je sud protiv Rajića optužnicu podignuo 1995. zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu 1993., odnosno pokolja najmanje 16 bošnjačkih civila u tom bosansko-hercegovačkom mjestu. Rajića je hrvatska policija uhitila tek u travnju 2003. nakon čega je izručen Haaškom sudu.

Haaško tužiteljstvo već nekoliko godina sumnja da se da se Rajić skrivao u Hrvatskoj i Federaciji BiH uz pomoć mreže pomagača, od kojih su neki bili u tijelima hrvatske vlasti. U hrvatskim medijima se nakon njegova uhićenja nagađalo da ga je cijelo vrijeme skrivala splitska policija i dijelovi hrvatskih sigurnosnih služba te da su mu pri tomu osigurani dokumenti na ime Viktor Andrić pod kojim se navodno cijelo vrijeme skrivao. MUP je ta nagađanja u nekoliko navrata već odlučno odbacio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙