FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 3. siječnja

ZAGREB, 2. siječnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije zaponedjeljak, 3. siječnja.
ZAGREB, 2. siječnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za ponedjeljak, 3. siječnja.

ZAGREB - Hrvatska u 2005. ulazi s mini poreznom reformom - novim zakonima o porezu na dohodak i porezu na dobit, s ukinutim oporezivanjem dividende, čime se želi dodatno privući strane investitore te osnovanom Financijskom policijom i mjerama za suzbijanje sive ekonomije. Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna, što znači da bi građanima trebalo ostati nešto više novaca u džepu. Više se neće oporezivati obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu olimpijske i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Porezne olakšice za, primjerice, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite, kumulirat će se na ukupno 12 tisuća kuna godišnje.

ZAGREB - S početkom 2005. na snagu je stupilo nekoliko novih pravilnika iz područja telekomunikacija, među kojima pravilnici o telekomunikacijskim uslugama te prenosivosti broja i predodabira operatera, a koji bi, kako se očekuje, hrvatskim korisnicima fiksne i mobilne telefonije te Interneta trebali donijeti bolje usluge i povoljnije telefoniranje. Najveća novost u Pravilniku o telekomunikacijskim uslugama je odredba po kojoj je T-HT, kao operater sa znatnijom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, dužan u roku 60 dana od stupanja na snagu Pravilnika, korisnicima ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom od 1 sekunde za razgovore. Slijedom toga hrvatski bi korisnici fiksne telefonije najkasnije do kraja veljače 2005. mogli birati nove tarifne pakete s tom obračunskom jedinicom, za razliku od do sada kada je u svim paketima obračunska jedinica bila 1 minuta.

ZAGREB - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, s prvim radnim danom 2005. godine, 3. siječnja, u poslovanju morati koristiti neki od certificiranih zaštićenih računalnih programa. Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače do sada je dobilo 25 pravnih osoba ili obrta, posljednji su podatci Hrvatske narodne banke. U fazi testiranja ili pred dobivanjem certifikata je još pet pravnih osoba ili obrta, a kako se neke od tvrtki ili obrta koji su već dobili certifikat za određeni program u njega unijeli neke dopune ili dorade što se tretira kao novi računalni program testira se još 10 takvih programa. Obveza korištenja certificiranih zaštićenih računalnih programa propisana je Zakonom o deviznom poslovanju. Nepoštivanje te zakonske odredbe povlači za sobom visoke novčane kazne.

ZAGREB - Hrvatska je na inozemna tržišta u prvih jedanaest mjeseci 2004. godine izvezla roba u vrijednosti nešto manjoj od 44 milijardi kuna ili 7,25 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila više nego dvostruko veća i iznosila je 91,19 milijardi kuna ili više od 15,02 milijarde dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je niskih 48,2 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 47,2 milijarde kuna, odnosno više od 7,77 milijardi USD. Izražen u kunama, hrvatski je izvoz u prvih jedanaest mjeseci lani u odnosu na isto razdoblje godine prije povećan za 15,7 posto, a uvoz za 5,7 posto, dok je izražen u dolarima izvoz bio veći za 28,2 posto, a uvoz za 17 posto. Više od polovice ukupnog izvoza, ili 52,3 posto, predstavlja redoviti izvoz, dok je izvoz nakon unutarnje proizvodnje (sustav odgode plaćanja carine), odnosno nakon doradnih poslova iznosio 43,7 posto.

ZAGREB - Fizički obim građevinskih radova u Hrvatskoj i u listopadu 2004., četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, bilježi pad. Tako su građevinski radovi u listopadu 2004. manji u odnosu na listopad 2003. za 11,1 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Građevinski radovi u razdoblju od siječnja do listopada prošle godine u usporedbi s radovima u istom razdoblju godine prije veći su pak za 2,6 posto, što je njihova najniža kumulativna stopa rasta u 2004. To pokazuje daljnje usporavanje ranijih visokih stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj, čiji je dinamični porast potaknut prije svega cestogradnjom, a potom i stanogradnjom.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙