FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MOSTAR

Hrvatski premijer Ivo Sanader i njegova Vlada odigrali su vrlo konstruktivnu ulogu prema Bosni i Hercegovini, izjavio je Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown u bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od petka.

"Volio bih da to isto mogu reći za sva tijela vlasti u Beogradu, ali ne mogu", dodao je Ashdown. On je kazao kako se Zagreb s pravom vidi kao potencijalnog regionalnog 'vođu'.

Na novinarski upit je li budućnost Bosne i Hercegovine u entitetima, Ashdown je rekao kako dvoji u postojanje entiteta u BiH za 20-ak godina. "A ako budu i postojali bit će više u teoriji nego u stvarnosti", dodao je Visoki međunarodni predstavnik u BiH.

MOSTAR

Socijaldemokratska partija Hrvatske uputila je, na poticaj predsjednika stranke Ivice Račana, zamolbu Socijaldemokratskoj partiji BiH i njenom predsjedniku Zlatku Lagumdžiji da formira stožer čiji će isključivi zadatak biti praćenje regularnosti glasovanja u BiH u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, objavio je u petak mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore bliske stožeru Stipe Mesića.

Uključivanje SDP-a BiH u hrvatske predsjedničke izbore rezultat je razgovora i dogovora koje su proteklih dana u više navrata imali Stipe Mesić i Ivica Račan, a do kojih je došlo nakon izraženih sumnji u navodne brojne nezakonitosti u kojima su sudjelovali i neki od najviših hrvatskih dužnosnika u BiH, piše Dnevni list.

U SDP-u BiH su, prema saznanjima Dnevnog lista, pristali na prijedlog SDP-a Hrvatske i njegovog predsjednika Ivice Račana da daju svoj doprinos regularnosti drugog kruga hrvatskih predsjedničkih izbora.

ZAGREB

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner, koja boravi u posjetu Washingtonu, u četvrtak navečer se založila za obnovu odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država.

U govoru u Centru za strateške i međunarodne studije ona je naglasila da je današnja Europska unija potpuno drugačija nego što je bila prije godinu dana.

S obje strane Atlantika došlo je do promjena: nova američka administracija preuzima dužnost ovoga mjeseca, a nova Europska komisija i novi Europski parlament preuzeli su dužnost krajem prošle godine, naglasila je Europska povjerenica.

Američki predsjednik George Bush također je govorio o važnosti transatlantskih veza i najavio da će njegov prvi posjet nakon inauguracije 20. siječnja biti upravo Bruxellesu.

MOSKVA

Japanskog ministra vanjskih poslova Nobutaku Machimuru primio je u četvrtak u Moskvi ruski kolega Sergej Lavrov kako bi razgovarali o pripremama za posjet ruskog predsjednika Japanu ove godine, javljaju ruske agencije.

"Razgovarat ćemo danas o svim pitanjima vezanim uz realizaciju posjeta našeg predsjednika vašoj zemlji", kazao je Lavrov Machimuri.

"Ova godina ima povijesnu važnost za naše bilateralne odnose. Ove ćemo godine proslaviti 150. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Japana", kazao je sa svoje strane japanski ministar.

Tijekom posjeta Machimura će pokušati odrediti datum dolaska Vladimira Putina u Japan.

GAZA

Glasnogovornik palestinskih vlasti pozvao je u petak na prekid vatre između Izraela i Palestinaca nakon samoubilačkog napada izvedenog u Karniju, između Izraela i pojasa Gaze.

"Jedini način da se prekine nasilje i krene prema mirnom rješenju obostrani je prekid vatre", kazao je Nabil Abu Roudeina koji se suzdržao od osude operacije u kojoj je s izraelske strane smrtno stradalo šest osoba.

"Eskalacija izraelskog nasilja mora prestati i Izrael se mora povući iz palestinskih zona kako bi palestinske vlasti mogle djelovati", dodao je on osvrćući se na nedavne izraelske operacije u pojasu Gaze.

PORT LOUIS

Ujedinjeni će narodi imenovati posebnoga izaslanika za humanitarnu pomoć i izgradnju područja u Indijskome oceanu uništenih tsunamijem, rekao je u petak glavni tajnik Kofi Annan.

Međunarodni donatori zatražili su prošli tjedan u Džakarti da svjetska organizacija imenuje koordinatora za pomoć žrtvama potresa i plimnoga vala koji su 26. prosinca pogodili južnu Aziju, rekao je Annan.

"Kako bismo osigurali maksimalno koordiniranje u slanju pomoći i u obnovi, odlučio sam imenovati posebnoga izaslanika i nadam se da ću do kraja tjedna objaviti i njegovo ime", rekao je Annan na konferenciji za novinare. Nije rekao koga bi mogao imenovati.

LJUBLJANA

Dva slabija potresa jakosti 3,9 i 3,8 stupnjeva Richterove ljestvice osjetila su se u petak u zapadnim i središnjim dijelovima Slovenije, prvi u 8.58, a drugi u 9.05 minuta.

Kako je javio Slovenski seizmološki zavod, epicentar potresa bio je u blizini mjesta Crkno, a osjetili su ga i stanovnici Ljubljane.

Nema izvještaja o eventualnoj šteti, no prema jačini udara - moguća su samo manja oštećenja na slabijim i starijim građevinama.

MADRID

Predsjednik baskijskog regionalnog parlamenta Juan Maria Atutxa je u petak predstavio sporni prijedlog o neovisnosti od španjolskog parlamenta, kojeg je dan ranije odbacio španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Atutxa je ranije izjavio da će osobno registrirati plan jer je od velike važnosti za Baske i za Španjolce. O tom bi se prijedlogu trebalo raspravljati u ožujku, a očekuje se da će biti odbačen.

Nekoliko desetaka desničarskih demonstranata okupilo se ispred parlamenta nazivajući Atutxu "teroristom".

Zapatero se u četvrtak sastao s regionalnim baskijskim premijerom Juanom Joseom Ibarretxeom te mu je kazao da je taj prijedlog neustavan, da predstavlja "bezizlaznu sitauciju" i neće biti odobren dok god on bude na čelu španjolske vlade. Ibarretxe je rekao da ako španjolska vlada bude nastavila odbijati pregovore o tom prijedlogu, da će on sazvati referendum o samoodređenju čak i protiv volje Španjolske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙