FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvati u BiH i predizborna kampanja

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Stanje u Bosni i Hercegovini nijetema koja bi zanimala birače u samoj Hrvatskoj, ali budući da nahrvatskim izborima pravo glasa imaju i Hrvati iz Bosne i Hercegovine shrvatskim državljanstvom, neki su se predsjednički kandidati uputili iu Hercegovinu, piše Maroje Mihovilović za BBC.
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Stanje u Bosni i Hercegovini nije tema koja bi zanimala birače u samoj Hrvatskoj, ali budući da na hrvatskim izborima pravo glasa imaju i Hrvati iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim državljanstvom, neki su se predsjednički kandidati uputili i u Hercegovinu, piše Maroje Mihovilović za BBC.

Prvi je tamo otišao bivši najbliži politički savjetnik predsjednika Franje Tuđmana Ivić Pašalić, koji se založio za formiranje trećeg hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini, a nakon njega došla je predsjednička kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor da bi agitirala kod tamošnjih birača, s gotovo stalnom pratnjom tijekom ove predizborne kampanje hrvatskog premijera Ive Sanadera, piše Mihovilović za BBC.

Za razliku od drugih hrvatskih političara koji su dolazili u Hercegovinu i davali izjave koje su se mogle tumačiti i kao izravno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, Sanader Hrvatima u BiH-a neizravno poručuje da Hrvatska daje potporu njihovim težnjama, ali rješenje za svoje probleme moraju tražiti u Sarajevu, piše Mihovilović primjećujući da se Sanader libi i onoga što su svojedobno uradili neki drugi ljudi iz hrvatskog političkog vodstva kada su se založili za reviziju Daytonskog sporazuma pri čemu su mislili na ukidanje Republike Srpske.

Hrvatski mediji i političari s pozornošću prate rasplet događaja u Republici Srpskoj, procjenjujući da bi sadašnji događaji mogli imati važne posljedice po budućnost Bosne i Hercegovine te po položaj Hrvata u njoj, piše Mihovilović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙