FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američke snage bi se ove godine mogle početi povlačiti iz Iraka dok iračke snage sigurnosti budu preuzimale brigu za sigurnost u toj zemlji, rekao je američki državni tajnik Colin Powell.

Powell u razgovoru za National Public Radio ipak nije mogao reći kako brzo bi se američke snage povlačile niti dati rokove kada bi sve snage mogle biti povučene iz Iraka. Sjedinjene Države imaju u Iraku oko 150.000 vojnika suočenih s pobunom, uključujući 12.000 koji su u posljednje vrijeme raspoređeni kao pojačanje za osiguravanje izbora 30. siječnja. Powell je odbacio mogućnost da SAD bilo što poduzme da se odgode izbori u Iraku unatoč nasilju koje bi moglo spriječiti mnoge Iračane, posebice Sunite, da na njima sudjeluju.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su i dalje primarna meta terorističke organizacije al Qaida unatoč skorašnjem opadanju obavještajnih podataka o namjerama da se napadne SAD, rekao je u srijedu američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge. "Ne mislim da možemo izgubiti iz vida činjenicu da su na kraju Sjedinjene Države i naše gospodarstvo i naš način života i dalje njihova primarna meta", rekao je. Unatoč odsustvu novih obavještajnih podataka o planovima za napad na SAD, u Washingtonu se pripremaju izvanredne mjere sigurnosti za svečanost inauguracije predsjednika George W. Busha 20 siječnja.

Ridge je naveo u utorak da nema podataka o prijetnjama inauguraciji, ali da će sigurnost biti pojačana i uključivati više od 6.000 policajaca uz mjere za zaštitu u zraku, na tlu i u podzemlju.

WASHINGTON - Broj mrtvih u odronu tla u mjestu La Conchita u Kaliforniji popeo se u srijedu na 10, a spasilačke ekipe još uvijek tragaju za 10 nestalih osoba. Približno 600 spasilaca pretražuje tlo i ostatke kuća uz pomoć pasa i prislušnih uređaja u nadi da je možda još netko od nestalih uspio preživjeti u ruševinama. Deset ljudi je do sada izvučeno živo i prebačeno u bolnice, no dvoje od njih je u kritičnom stanju, javljaju američki mediji. Ogromna masa zemljišta sručila se u ponedjeljak s obližnje planine na primorsko mjesto La Conchita sjeverno od Los Angelesa zatrpavši nanosom visokim i do deset metara 15 kuća. Odron je posljedica olujnih kiša koje su natopile zemljište, a dužnosnici su u srijedu upozorili stanovnike da je moguće daljnje klizanje tla. La Conchitu je i 1995. pogodio veliki odron tla koji je uzrokovao velike štete. Nakon toga je podignut zid koji je trebao zaštiti gradić, ali ga je odron u ponedjeljak naprosto zbrisao.

RABAT- Novoizabrani predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je u pismu marokanskom kralju Mohamedu VI. da računa na njegovu potporu kako bi palestinski narod ponovno zadobio svoja "nužna i zakonita prava", doznaje se od službenog izvora u Rabatu. "Potpuno smo sigurni da ćemo imati stalnu potporu vašeg veličanstva kako bi naš narod mogao opet steći svoja nužna i zakonita prava", poručio je Abas uzvraćajući na čestitku koju mu je kralj uputio nakon njegova izbora za predsjednika Palestinske samouprave. Abas je usto izrazio "potpunu odlučnost i vjeru da će Palestinski narod ponovno zadobiti pravo na slobodu, na povratak, na samoodređenje i na uspostavu neovisne palestinske države s granicama koje je imala 4. lipnja 1967., s Jeruzalemom kao prijestolnicom.

KARTUM - Sudanski predsjednik Omar al-Bashir izjavio je u srijedu da želi postići mir u pokrajini Darfur (na zapadu Sudana), kao što je zaključio mir s pobunjenicima na jugu zemlje. Pred više tisuća svojih pristaša iz Nacionalnog kongresa (CN, stranka na vlasti), koji su ga dočekali po njegovu povratku iz Nairobija, gdje je potpisao mirovni ugovor s pobunjenicima na jugu, Bashir je rekao: "Naša radost nije potpuna jer u Darfuru još ima sukoba, izbjeglica i raseljenih osoba".

U sukobu u Darfuru koji je izbio u veljači 2003. ubijeno je oko 70.000 ljudi, 1,5 milijun je raseljeno, a oko 200.000 je izbjeglo u Čad.

VARŠAVA - Talijanski ministar za europska pitanja Rocco Buttiglione (56) koji je u studenome morao odustati od dužnosti europskog povjerenika jer je izjavio da je homoseksualnost grijeh, optužio je u srijedu Europski parlament da provodi "novu ideološku inkviziciju".

U predavanju održanom na Katoličkom sveučilištu u Lublinu (na istoku Poljske), Buttiglione je rekao da je Europski parlament "uveo novu inkviziciju ne zanimajući se za politički pravac ni za donošenje stajališta". EU parlament je "htio suditi o savjesti kako bi uveo novo pravovjerje, neku vrstu ateističke religije Unije. O toj novoj ateističkoj religiji postoji samo jedna istina, naime da istina ne postoji", kazao je talijanski ministar, kako prenosi poljska agencija PAP.

PARIZ - Tridesetak uglednih arapskih intelektualaca iz Pariza, Londona i Beiruta uputili su u srijedu apel za žurno oslobađanje novinarke francuskog dnevnog lista Liberation Florence Aubenas i njezina iračkog vodiča. Potpisnici u apelu žale što su "oni koji se žrtvuju kako bi čitav svijet upoznali sa stvarnošću tog nepravednog rata, ponovno prve njegove mete". Florence Aubenas i njezin irački prevoditelj nestali su u Bagdadu 5. siječnja, nakon čega o njima nema nikakvih vijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙