FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni tursko-iračko-američki razgovori

ANKARA, 12. siječnja 2005. (Hina) - U Ankari su završenitursko-iračko-američki razgovori o potrebi da se obuzdaju terorističkeaktivnosti zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK).Opća je ocjena da se samo zajedničkom borbom protiv terorizma dajedoprinos uklanjanju tog zla s međunarodne pozornice.
ANKARA, 12. siječnja 2005. (Hina) - U Ankari su završeni tursko-iračko-američki razgovori o potrebi da se obuzdaju terorističke aktivnosti zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK). Opća je ocjena da se samo zajedničkom borbom protiv terorizma daje doprinos uklanjanju tog zla s međunarodne pozornice.

Nazočnost militanata PKK-a na području sjevernog Iraka, naročito održavanje njihova kongresa, dovelo je do snažnog pritiska Ankare na Washington da spriječi takve aktivnosti u turskom susjedstvu. Turska je takodjer zatražila od prijelazne iračke vlade da pruži tome puni doprinos.

Laura Kennedy, zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika za odnose s euroazijskim i europskim zemljama istaknula je da "nema mjesta za terorističke aktivnosti u novom Iraku". Ona je međutim upozorila da poduzimanje konkretnih akcija protiv PKK-a na iračkom tlu trenutačno nije moguće zbog sigurnosnih izazova koji su vezani za predstojeće opće izbore zakazane za 30. siječnja.

Tursko-iračko-američka trojka se dogovorila da uskoro održi novi krug razgovora. Irak je predstavljao zamjenik ministra vanjskih poslova Hamad al Bayati, a Tursku veleposlanik Osman Koruturk.

U Ankari je o nedopuštenim aktivnostima PKK-a, ali i nekim temama vezanim za iračke izbore, s turskim domaćinima razgovarao i američki general John Abizaid. On se tom prilikom sastao i s potpredsjednikom turske vlade i šefom diplomacije Abdullahom Gulom i prvim civilnim glavnim tajnikom Vijeća nacionalne sigurnosti (MGK) Yigitom Alpoganom.

Očekuje se da će Abizaid u susretu s turskim sugovornicima pokrenuti i pitanje korištenja vojne baze Inirlik, na jugoistoku zemlje, za velike američke transportne zrakoplove.

General Abizaid je nakon razgovora s Gulom izjavio da je od ključne važnosti da sve iračke etničke, vjerske i druge skupine sudjeluju na parlamentarnim izborima. Ta se zajednička američko-turska ocjena naročito odnosi na političke stranke sa sunitskim predznakom koje su najavile bojkot iračkih izbora, prvih nakon uklanjanja s vlasti režima Sadama Huseina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙