FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska i SAD govore o razmimoilaženjima glede Iraka

ANKARA, 3. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Pomoćnik američkog državnogtajnika Richard Armitage i turski ministar vanjskih poslova AbdullahGul razgovarali su u ponedjeljak u Ankari, razmijenivši ponekadrazličita stajališta svojih zemalja o stanju u Iraku i na Bliskomistoku.
ANKARA, 3. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Armitage i turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul razgovarali su u ponedjeljak u Ankari, razmijenivši ponekad različita stajališta svojih zemalja o stanju u Iraku i na Bliskom istoku.

Gul je kazao da odnosi dviju članica NATO-a, prozvani "strateškim partnerstvom" kako u Washingtonu tako i u Ankari, ostaju nedirnuti usprkos tim razmimoilaženjima.

"Odnosi Turske i SAD-a su iznad svega. Pridajemo veliku važnost našim odnosima. Naši će razgovori, siguran sam, to potvrditi", kazao je on novinarima po završetku razgovora s Armitageom.

Prisustvo na sjeveru Iraka oko 5000 pobunjenika Radničke stranke Kurdistana, odgovorne po Ankari za smrt oko 35.000 osoba tijekom krvavih sukoba na jugoistoku Anadolije od 1984. do 1999. godine, jedan je od uzroka zahlađenja američko-turskih odnosa.

Armitage je potvrdio u Ankari da će se američki, irački i turski dužnosnici susresti uskoro zbog trostranih razgovora o pitanju Radničke stranke Kurdistana, preimenovane u Kongra-Gel.

Sporna točka u razgovoru turske i američke diplomacije bila je i politika koju irački Kurdi vode u Kirkuku, gradu na sjeveru zemlje bogatom naftom, kojoj je cilj, kako smatra Ankara, protjerivanje turkmenskog stanovništva, koje štiti Turska.

"Više dijelova iračkog društva doživjelo je nasilnu promjenu svojeg statusa. Turkmeni su, jasno, dio te kategorije i posebice su sami Kurdi bili , u izvjesnoj mjeri, protjerivani iz Kirkuka", kazao je Armitage novinarima.

"To su stvari koje moraju biti ispravljene u prijelaznom administrativnom zakonu kako bi se ispravile greške počinjene protiv svih onih koji su ostali bez imovine", nastavio je američki diplomat.

"Naglasili smo našu zabrinutost glede Kirkuka", izjavio je neimenovani turski diplomat visokog ranga. "Objasnili smo kako smo bili ozbiljno zabrinuti u odnosu na napore usmjerene na promjenu demografske strukture i ustvrdili da bi to dovelo do ozbiljnih problema".

Armitage je uvjerio Gula da je o tom pitanju razgovarao s Massoudom Barzanijem i Jalalom Talabanijem, čelnicima dviju glavnih formacija iračkih Kurda, pridruženih SAD-u.

Organizacija izbora u Iraku također je spomenuta, dodao je diplomat i prenio da je Gul inzistirao na "potrebi održavanja zdravih izbora i uz onoliko sudjelovanja koliko je moguće", s čime se domaćin složio.

"Želimo da se izbori održe kako je predviđeno. Mislimo da je jako važno za sunitske Arape da sudjeluju u glasovanju. Mislimo da bi to bilo jako važno za integritet Iraka", izjavio je Gul.

Susret Armitagea i Gula odvijao se nekoliko sati prije odlaska šefa turske diplomacije u Izrael i na palestinske teritorije.

Inzistirajući na "prilici koju je stvorila organizacija palestinskih izbora 9. siječnja", Armitage je ocijenio da bi "nova palestinska uprava trebala podržati oživljeni mirovni proces i osigurati se da nitko neće pribjeći političkom nasilju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙