FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD želi koristiti tursku bazu Incirlik za operacije u Iraku

ANKARA, 11. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države želekoristiti bazu Incirlik na jugu Turske za logističke potrebe američkihpostrojbi u Iraku, izjavio je u utorak general John Abizaid, načelniksredišnjeg zapovjedništva američke vojske.
ANKARA, 11. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države žele koristiti bazu Incirlik na jugu Turske za logističke potrebe američkih postrojbi u Iraku, izjavio je u utorak general John Abizaid, načelnik središnjeg zapovjedništva američke vojske.

"Razgovarali smo o tom pitanju", rekao je po završetku razgovora sa šefom turske diplomacije Abdullahom Gulom novinaru koji ga je zapitao je li na dnevnom redu razgovora bila i uporaba te baze za logističke potrebe američkih snaga.

Napomenuvši da je to "turska, a ne američka baza", general je istaknuo da ju njegova zemlja želi koristiti "u ime savezništva" s Turskom.

General je izrazio zadovoljstvo tursko-američkom suradnjom poglavito što se tiče Afganistana.

Incirlik, koji su tijekom Hladnog rata koristili američki špijunski zrakoplovi U2 koji su nadlijetali Sovjetski Savez, služio je kao baza američkim i britanskim borbenim zrakoplovima u Zaljevskom ratu i kasnije, u operaciji provedbe zabrane letenja u zonama na sjeveru Iraka, koja je završila u travnju 2003. uoči početka američko-britanske ofenzive na bagdadski režim.

Turska, članica NATO-a, treba u veljači na šest mjeseci preuzeti zapovijedanje glavnim stožerom međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙