FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turci promatrači palestinskih izbora

ANKARA, 8. siječnja 2005. (Hina) - Skupina od 15 turskih diplomata iznanstvenika aktivno su angažirani kao promatrači na nadgledanjupriprema i održavanju palestinskih predsjedničkih izbora zakazanih zanedjelju, 9. siječnja.
ANKARA, 8. siječnja 2005. (Hina) - Skupina od 15 turskih diplomata i znanstvenika aktivno su angažirani kao promatrači na nadgledanju priprema i održavanju palestinskih predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju, 9. siječnja.

Turski promatrači stigli su još u četvrtak na Zapadnu obalu i pojas Gaze na poziv palestinskih vlasti.

"Turska vidi sadašnje predsjedničke izbore kao glavnu fazu u oživljavanju mirovnih smjernica, ističe se u izjavi ovdašnjeg ministarstva vanjskih poslova. Pritom se izražava nada da će izbori biti pošteni i uspješni.

Potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul, koji se ranije ovog tjedna vratio iz posjeta Izraelu i palestinskim autonomnim područjima, razgovarao je sa svojim domaćinima o uključivanju Turske u bliskoistočni mirovni process.

Prema pisanju uglednog izraelskog ljevičarskog lista Haaretz, Turska je zbog svog "golemog ugleda koji uživa u arapskom i islamskom svijetu praktično nezaobilazni čimbenik koji može približiti odnose Izraelaca i Palestinaca".

List podsjeća da je Turska jedina islamska zemlja čiji su odnosi s Izraelom tradicionalno vrlo snažni, a vežu ih i dva vojna sporazuma potpisana 1996.

Haaretz također zamjećuje da je Turska dugogodišnja privržena članica NATO pakta i dio europskih sigurnosnih organizacija, te kandidat za ulazak u punopravno članstvo EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙