FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abdullah Gul uvjerava Izrael da su veze između Izraela i njegove zemlje čvrste

JERUZALEM, 4. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskihposlova Abdullah Gul istaknuo je da su veze između Izraela i njegovezemlje čvrste, unatoč tomu što je Ankara ranije kritizirala Izraelzbog represije Intifade.
JERUZALEM, 4. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul istaknuo je da su veze između Izraela i njegove zemlje čvrste, unatoč tomu što je Ankara ranije kritizirala Izrael zbog represije Intifade.

"Naše je prijateljstvo čvrsto", kazao je Gul nakon razgovora koji je u Jeruzalemu vodio s izraelskim kolegom Sylvanom Shalomom prije nego se u srijedu sastane s palestinskim čelnicima.

Gul je najviši turski dužnosnik koji je posjetio Izrael nakon dolaska na vlast Stranke za pravdu i razvitak (AKP) koja je nastala iz islamističkog pokreta, kojega se mnogi simpatizeri protive izraelskoj državi.

"Dogovorili smo se da ćemo proširiti našu suradnju i da ćemo bilateralne odnose podignuti na još višu razinu", rekao je pak Shalom koji je govoreći o Siriji izrazio sumnju u mirovne napore te zemlje koja graniči s Izraelom i s Turskom.

Shalom je k tome predložio Turskoj da "iskoristi svoj utjecaj na Palestinsku samoupravu kako bi joj dala do znanja da je jedini način za postizanje napretka na putu mira da se zaustavi terorizam i nasilje".

Gul se u utorak sastao i s predsjednikom Mosheom Katzavom, a kasno popodne treba razgovarati s premijerom Arielom Sharonom.

Turski ministar će u srijedu razgovarati s palestinskim čelnicima, među kojima s kolegom Nabilom Shaathom, premijerom Ahmadom Qorejom i predsjednikom PLO-a Mahmudom Abasom koji ima najveće izglede za pobjedu na izborima za predsjednika Palestinske samouprave koji će se održati u nedjelju.

Strateško partnerstvo između Turske i Izraela koje se temelji na bilateralnom ugovoru o vojnoj suradnji iz 1996. stavljeno je na kušnju kada je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u svibnju prošle godine nazvao izraelski napad na izbjeglički logor u Rafahu u pojasu Gaze "državnim terorizmom", nakon čega je Ankara opozvala svog veleposlanika u Izraelu.

Gulov posjet trebao bi biti priprava za dolazak na to područje premijera Erdogana koji je u prosincu posjetio Siriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙