FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast optimizma njemačkih ulagača

BERLIN, 11. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Optimizam njemačkih investitorau ovogodišnjem je siječnju ojačao drugi mjesec zaredom, pokazao je uutorak objavljeni indeks povjerenja koji kompilira Centar za europskaekonomska istraživanja (ZEW).
BERLIN, 11. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Optimizam njemačkih investitora u ovogodišnjem je siječnju ojačao drugi mjesec zaredom, pokazao je u utorak objavljeni indeks povjerenja koji kompilira Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW).

Tzv. ZEW indeks porastao je s prosinačkih 14,4 na 26,9 indeksnih bodova. Njegov najnoviji skok uvelike je premašio očekivanja ekonomista, koji su prognozirali da će njegova vrijednost dosegnuti 18 bodova uslijed pada cijena nafte i uzleta cijena dionica.

Čelnik ZEW instituta Wolfgang Franz ukazao je i na pad tečaja eura i optimizam među maloprodajnim kompanijama uslijed dobrog prometa uoči Božića, koji su po njegovim riječima također pomogli pozitivnom raspoloženju među njemačkim ulagačima.

Unatoč tome, ZEW indeks i nadalje je ispod povijesnog prosjeka od 34,4 bodova. Izrađen na temelju istraživanja koje je obuhvatilo 305 institucionalnih ulagača i analitičara, taj pokazatelj služi kao najava mnogo značajnijeg indeksa, Ifo indeksa poslovnog očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙