FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 29. prosinca 2004. godine

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od29. prosinca 2004. godine
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 29. prosinca 2004. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.854,54 10.776,13

Tokyo/NIKKEI 11.381,56 11.424,13

London/FTSE-100 4.801,20 -

Frankfurt/DAX 30 4.247,58 4.261,79

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica zabilježile su u utorak rast, rezultiravši skokom indeksa Dow Jones i Nasdaq na najviše razine na zatvaranju u zadnje tri i pol godine, nakon što je ulagačima poticaj dao najnoviji podatak o snažnom jačanju povjerenja potrošača u SAD-u.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,73 posto, dosegnuvši 10.854 bodova. Vrijednost tehnološkog indeksa Nasdaq skočila je nešto više od jedan posto, na 2.177 bodova.

Dobra vijest iz američkog gospodarstva stigla je od instituta Conference Board koji je objavio da je indeks povjerenja potrošača u prosincu zabilježio najvišu razinu u zadnjih pet mjeseci, zahvaljujući poboljšanim prilikama za zapošljavanje i jeftinijim energentima.

"Imamo puno dobrih vijesti, a jedna od njih je svakako osjetno veći rast povjerenja potrošača nego što se očekivalo", kazao je Steve Neimeth, portfelj menadžer pri AIG SunAmerica. "Promet u maloprodaji je, čini se, porastao u posljednjem tjednu uoči Božića i ispunio ili čak premašio očekivanja".

"U međuvremenu, cijene energenata gotovo neznatno su porasle nakon pada u tjednu ranije. Izgleda da je naše gospodarstvo na dobrim temeljima, cijene energenata padaju a povjerenje je snažno, što bi trebalo pogodovati osobnoj potrošnji i korporativnim dobitima u idućoj godini", ocijenio je Neimeth.

Podatak o snažnom povjerenju potrošača potaknuo je jačanje dionica maloprodajnih lanaca. Pritom su na dobitku od gotovo jedan posto bile dionice najvećeg američkog maloprodajnog lanca Wal-Mart Storesa. Dionice Home Depota, koji je najavio on-line prodaju hladnjaka i drugih proizvoda, ojačale su 1,4 posto.

Od značajnijih dobitnika izdvajaju se još dionice internetskih kompanija, među kojim su se posebno isticale one Amazona, koje su skočile 5,6 posto nakon što im je rejting podigao Bear Sterns pod utjecajem vijesti o rekordnoj prodaji ostvarenoj u jednom danu u sezoni blagdana. Ojačale su i dionice drugih pripadnika sektora, pri čemu EBay-a za tri posto.

Cijene dionica na europskim tržištima približile su se najvišim razinama u zadnje dvije i pol godine, potpomognute dobitcima na Wall Streetu, ali su pogođene i dalje bile dionice osiguravatelja Swiss Re-a te Stora Enso, najvećeg svjetskog proizvođača papira, koji je najavio da će četvrto tromjesečje biti teško. Londonska burza nije radila, a frankfurtski DAX je skočio 0,62 posto, na 4.261 bod.

Cijene europskih dionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnje dvije i pol godine, nakon što su američki burzovni indeksi zabilježili najviše razine u zadnje tri i pol godine, pri čemu je najveća zvijezda bila dionica AstraZenece nakon dobivanja zelenog svjetla iz Japana za njezin najvažniji novi lijek.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,06 posto, dosegnuvši 4.801 bod, u mirnoj trgovini prvog ovotjednog radnog dana Londonske burze. Frankfurtski DAX indeks oslabio je, pak, nekih 0,3 posto, na 4.247 boda.

Po dobitcima se posebno isticala dionica farmaceutske tvrtke AstraZenece, ojačavši za jedan posto, nakon što je ta tvrtka od japanskog ministarstva zdravstva dobila uvjetovano odobrenje za prodaju lijeka za snižavanje kolesterola Crestor.

Europski osiguravatelji nadoknadili su dio pretrpljenih gubitaka od početka tjedna nakon što je najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re objavio da ne očekuje troškove pokrića šteta prouzročenih tsunamijem u južnoj Aziji veće od 100 milijuna eura. Dionice Munich Re-a i Swiss Re-a ojačale su po 0,2 posto.

Brokeri očekuju malen obujam trgovanja dionicama do kraja tjedna budući su mnogi trgovci otišli na praznike i investicijski fondovi zaključili transakcije za ovu godinu, premda bi skromniji obujam mogao izazvati veću promjenjivost.

Ulagače je posebno razveselila vijest njemačke istraživačke skupine GfK koja je objavila da bi njemački potrošači trebali u novu godinu ući u nešto boljem raspoloženju budući je spremnost na kupnju u najvećem europskom gospodarstvu dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine u prosincu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,37 posto, na 11.381 bod.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3622 1,3646 1,3568

USD/JPY 103,22 103,47 103,05

GBP/USD 1,9274 1,9338 1,9242

USD/CHF 1,1335 1,1370 1,1310

-------------------------------------------------

Euro je u srijedu nastavio peti dan uzastopce bilježiti nove rekordno visoke razine prema dolaru a držao se neznatno ispod dosad najviše razine prema jenu, zabilježene lani, kako na tržištima i dalje vlada dugotrajno slabo raspoloženje prema dolaru.

Euro je tako dosegao 1,3646 dolara, nakon čega je usporio rast i trenutno stoji 1,3622 dolara. Ojačao je i prema britanskoj funti, na najvišu razinu u godinu dana, te iznosi 70,68 penija. I prema jenu je bio na dobitku, dosegnuvši 140,88 jena, nadomak rekordno visoke razine, zabilježene prošle godine, od 140,9 jena.

Obujam trgovanja devizama je malen zbog odlaska velikog broja tržišnih sudionika na odmore u razdoblju između Božića i Nove godine, a na tržištu je malo takvih vijesti koje bi mogle privući pozornost ulagača.

"Na tržištu nema baš interesa za kupovinom dolara, a i ljudi su većinom na odmoru", kazao je Paul Mackel, valutni strateg u banci ABN Amro u Londonu.

Zabrinutosti globalnih ulagača zbog američkog manjka u bilanci plaćanja oslabile su od početka godine dolar za nekih četiri posto u odnosu na jen i osam posto prema euru i funti. Mnogi analitičari predviđaju njegove daljnje gubitke budu li tržišni sudionici i dalje preispitivali mogućnosti SAD-a da u budućnosti privuče dovoljno kapitala za pokrivanje manjka.

"Mislim da će biti teško zaustaviti jačanje eura prema dolaru", izjavio je Hideaki Furumaya menadžer za financijska tržišta pri Trust and Custody Services Bank.

Dok se iz američkog gospodarstva ne očekuju značajniji podaci, ulagače je razveselio podatak njemačke istraživačke skupine GfK o rastu povjerenja njemačkih potrošača u prosincu, drugi mjesec zaredom.

Dolar je, pak, blago ojačao prema jenu, dosegnuvši 103,22 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

29.12. USLIB 2,47 2,42 2,55 2,77

29.12. EULIB 2,24 2,17 2,18 2,22

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙