FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush odbacuje zabrinutost oko iračkih izbora

WASHINGTON,7. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush izrazio je u petak optimizam glede iračkih izbora 30. siječnjaunatoč rastućem nasilju u Iraku i rekao da će američke vojne snageučiniti sve da stvore sigurnost za izbore.
WASHINGTON,7. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u petak optimizam glede iračkih izbora 30. siječnja unatoč rastućem nasilju u Iraku i rekao da će američke vojne snage učiniti sve da stvore sigurnost za izbore.

"Znam da je teško, ali je teško s razlogom", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući navodeći kao razlog što šačica pobunjenika nastoji spriječiti izbore jer se plaši demokracije.

Bush je također odbacio kritiku Brenta Scowcrofta, savjetnika za nacionalnu sigurnost za vrijeme Busha starijeg, koji je ustvrdio da bi irački izbori mogli produbiti sukob i pojačati podjele između većinskih šijita i manjinskih sunita u Iraku.

Upitan da komentira Scowcroftove riječi Bush je rekao: "Upravo suprotno. Mislim da će izbori biti nevjerojatno optimistično iskustvo za irački narod".

Bush je priznao da će izbori predstavljati izazov u četiri od 18 iračkih provincija za koje je zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku general Thomas Metz kazao da još nisu dovoljno sigurne za birače. Predsjednik je ipak uzvratio opaskom da je "14 od 18 pokrajina izgleda relativno mirno".

"Posao vojnih snaga Sjedinjenih Država je da obavi najbolji mogući posao koji možemo kako bi dali šansu svakom građaninu da glasuje i sudjeluje ... Učinit ćemo najviše što možemo", kazao je on.

Četiri problematične oblasti uvelike su naseljenje sunitima koji čine jezgru otpora američkoj vojnoj kampanji za stabilizaciju Iraka. Suniti, premda manjina, su bili dominantna etnička skupina dok je Sadam Husein, i sam sunit, bio na vlasti.

Na pitanje da li dijeli zabrinutost da će mnogi suniti izostati iz glasovanja na izborima umanjujući tako njihovu valjanost Bush je odgovorio kako želi da svatko glasuje, ali i da shvaća da su dijelovi sunitskih područja meta "ovih ubojica".

Američki predsjednik je najavio da Pentagon šalje svoj tim u Irak kako bi procijenio američku vojnu politiku u Iraku u okviru priprema za razdoblje nakon izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙