FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica oko najviših razina u zadnje dvije i pol godine

LONDON, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su se kretale blizu najviših razina u zadnje dvije i pol godinekako je na tržištima prevladavao optimizam u pogledu gospodarskihizgleda, dok se pod pritiskom našla dionica britanskog malotrgovcaWoolworths.
LONDON, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se kretale blizu najviših razina u zadnje dvije i pol godine kako je na tržištima prevladavao optimizam u pogledu gospodarskih izgleda, dok se pod pritiskom našla dionica britanskog malotrgovca Woolworths.

Do podneva je londonski Ftse indeks, prvog dana trgovanja u ovoj godini, ojačao gotovo 0,3 posto, na 4.828 bodova. Frankfurtski DAX gotovo nije promijenjen te trenutno iznosi 4.291 bod.

"Europska tržišta dionica bilježe rast cijena dionica uz malen obujam trgovanja. Ulagači imaju spremnu gotovinu za ulaganja i smatraju da su najlošiji gospodarski podaci iza njih", kazao je Nigel Cobby, izvršni direktor za europsku trgovinu dionicama pri JP Morganu.

Unatoč većem od očekivanja porastu broja nezaposlenih u Njemačkoj i revidiranju naniže podataka o francuskom bruto domaćem proizvodu u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, ulagači su uglavnom iskazivali optimizam o gospodarskim izgledima i drže da su loše vijesti već uračunate u cijene.

Ipak, bilo je gubitnika u sektorima maloprodaje i energetike. Pritom su dionice britanskog maloprodajnog lanca Woolworths potonule 7,5 posto po objavi kako očekuje da će godišnja dobit prije oporezivanja biti oko razine iz 2003. budući je zabilježio slabiju prodaju u ključnom božićnom razdoblju.

Pod utjecajem pada cijena nafte, kako londonsko tržište hvata korak s američkim nakon što je u ponedjeljak bilo zatvoreno, oslabile su dionice naftnih kompanija poput British Petroleuma.

Oči ulagača uprte su u makrogospodarske pokazatelje iza SAD-a, prije svega u onaj o američkoj zaposlenosti koji se očekuje krajem tjedna.

Indeks Tokijske burze Nikkei prvog je dana trgovanja u ovoj godini ojačao 0,25 posto, dosegnuvši 11.517 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙