FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IBM najavio najveću donacija patenata u SAD-u

SAN FRANCISCO, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kao kompanija snajvećim brojem registriranih patenata u SAD-u IBM je najavio danamjerava donirati 500 patenata kako bi softverskim inženjerimaomogućio njihovu besplatnu primjenu, što označava veliku promjenu ustrategiji zaštite intelektualnog vlasništva tog najvećeg svjetskogproizvođača računala i veliki izazov za high-tech industriju.
SAN FRANCISCO, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kao kompanija s najvećim brojem registriranih patenata u SAD-u IBM je najavio da namjerava donirati 500 patenata kako bi softverskim inženjerima omogućio njihovu besplatnu primjenu, što označava veliku promjenu u strategiji zaštite intelektualnog vlasništva tog najvećeg svjetskog proizvođača računala i veliki izazov za high-tech industriju.

Jim Stalling, potpredsjednik IBM-a zadužen za pitanja intelektualnog vlasništva, naglasio je da bi taj potez trebao ohrabriti ostale tvrtke da deblokiraju svoje portfelje patenata i time potaknu tehnološke inovacije.

"Ovo je najveća donacija patenata u američkoj povijesti", objavila je kompanija u priopćenju za javnost objavljenom u utorak. "Možete ih koristiti, razvijati i kreirati inovacije i stvarati nešto novo", poručio je Stallings softverskim inženjerima.

Kao vodeća kompanija na području informatičkih usluga, IBM će i sam izvući korist iz tog poteza, a promjena politike omogućuje mu da i dalje prima rojalitete od čitavog niza izuma u rasponu od mikročipova do superračunala.

IBM-ova donacija vremenski se podudarila s objavom američkog Ureda za patente i trgovačke marke da je IBM 12. godinu zaredom osvojio poziciju tvrtke s najvećim brojem registriranih patenata - čak 3.248. Na drugom je mjestu japanska Matsushita poznata po brandu Panasonic.

Tim se potezom IBM svrstao na čelo pokreta onih koji žele redefinirati zakon o registraciji patenata kako bi omogućio njegovo manje restriktivno tumačenje. Istodobno IBM time dodatno zaoštrava svoj sukob s Microsoftom koji tvrdi da slobodno korištenje registriranih patenata na području softvera potkopava korporacijska prava na intelektualno vlasništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙