FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sakač: porast će potreba za brzom i točnom informacijom

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Privatno vlasništvo tvrtki,konkurencija na svjetskom tržištu, ulazak u Europsku uniju, samo suneke od stvari koje će u Hrvatskoj dovesti do povećanja važnostipotrebe za brzom i točnom informacijom i da se informatički projektisve brže ostvaruju, kazao je na večerašnjoj tribini savjetnik zainformatičku tehnologiju Međunarodnog olimpijskog komiteta BorisSakač.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Privatno vlasništvo tvrtki, konkurencija na svjetskom tržištu, ulazak u Europsku uniju, samo su neke od stvari koje će u Hrvatskoj dovesti do povećanja važnosti potrebe za brzom i točnom informacijom i da se informatički projekti sve brže ostvaruju, kazao je na večerašnjoj tribini savjetnik za informatičku tehnologiju Međunarodnog olimpijskog komiteta Boris Sakač.

Sakač je održao predavanje na temu "Stanje informatizacije u RH u usporedbi sa stanjem u nekim od razvijenih zemalja", na kojem je, uz ostalo, govorio o uvjetima u kojima u Hrvatskoj djeluje informatička djelatnost.

Na uspješnost informatičke industrije najviše djeluje kolika je potreba društva za brzom i točnom informacijom, te kakva je motiviranost pojedine sredine da se putem informatike prikaže stvarno i realno stanje u poslovanju, istaknuo je Sakač. Dodao je da je drugi čimbenik za uspješnu informatizaciju stupanj informatičke pismenosti rukovodećih kadrova neke tvrtke.

Pojasnio je da ne misli na to da se znaju služiti računalom, nego koliko razumije koliki su troškovi informatizacije poslovanja i kolike koristi ili ne imaju od toga.

U Hrvatskoj bi velik dio rukovodećeg kadra trebalo opismeniti informatički i upoznati s cijelim procesom informatizacije i naša zemlja ne smije s tim čekati, istaknuo je Sakač.

Po njegovom osobnom mišljenju stanje hrvatske informatičke industrije nije lošije nego drugdje. No, iznio je prigovor da na hrvatsko informatizacijsko tržište stižu zastarjele tehnologije i da Hrvatska kasni na području telekomunikacija i opreme za umrežavanje, usprkos velikim ulaganjima.

Kao zadnji primjer, naveo je da se maxADSL propagira kao najnaprednija tehnologija, a on je već, kaže Sakač, dosta zastario.

Ocijenio je da se u Hrvatskoj malo radi na uvođenju informatičkih standarda i pratećeg zakonodavstva, te da bi približavanje EU tome trebalo dosta doprinijeti, jer će ih Hrvatska morati preuzeti od njih.

Glede školovanje domaćih informatičara, kazao je da se ono više bavi pitanjima zašto nešto radi, nego kako to radi, te da se previše vremena troši na njihovo školovanje, umjesto da im se pruži specijalizacija, jer uspješnost ovisi o razini specijalizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙