FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na pomolu najvrjednija kineska prekomorska akvizicija

PEKING, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - China National Offshore OilCorporation (CNOOC) priprema ponudu za preuzimanje naftne grupe Unocalsa sjedištem u SAD-u, vrijednu 13 milijardi dolara, što po mišljenjuanalitičara ističe odlučnost kineskih energetskih kompanija da kupujuimovinu u inozemstvu kako bi poduprli snažan rast kineskoggospodarstva.
PEKING, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) priprema ponudu za preuzimanje naftne grupe Unocal sa sjedištem u SAD-u, vrijednu 13 milijardi dolara, što po mišljenju analitičara ističe odlučnost kineskih energetskih kompanija da kupuju imovinu u inozemstvu kako bi poduprli snažan rast kineskog gospodarstva.

U izvješću objavljenom u petak The Financial Times piše da je treća po veličini kineska energetska grupacija prvenstveno zainteresirana za preuzimanje Unocalove imovine u Aziji, pa je zatražila izradu studije o mogućoj strategiji preuzimanja te kompanije sa sjedištem u Kaliforniji. U sljedećem potezu CNOC bi se riješio američke imovine.

Pokaže li se istinitim, to će izvješće označiti najvažniju prekomorsku akviziciju u povijesti kineskih kompanija, čija će vrijednost poprilično premašiti 1,75 milijardi dolara koliko je kompanija Lenovo prošlog mjeseca platila za kupovinu IBM-ova odjela za proizvodnju računala.

Sklapanje tog posla signaliziralo bi i da je Peking zabrinut zbog mogućeg nedostatka električne energije te da želi osigurati nove resurse kako bi podupro procvat kineskog gospodarstva, koje je u 2004. dosegnulo stopu rasta od devet posto.

"Dobro je za opću strategiju da pokušate i ostvarite rast čak i na tržištu koje nije pretjerano povoljno", smatra Scott Robert, analitičar Cambrigde Energy Research Associates sa sjedištem u Pekingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙