FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 11. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

WASHINGTON

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) usprotivila se u ponedjeljak mogućem planu po kojem Washington namjerava osnovati "odrede smrti" za borbu protiv iračkih pobunjenika. "Odluči li se Washington osnovati 'odrede smrti' to će predstavljati novo kršenje Ženevskih konvencija", upozorila (HRW), reagirajući na napise tjednika Neesweek. Neesweek je objavio u subotu da Pentagon intenzivno razmatra mogućnost uspostave iračkih odreda koji bi ubijali pobunjenike Sunite ili ih privodili na tajna mjesta radi ispitivanja. "Ako je taj plan stvaran Pentagon će se pokajati što ga je skovao", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

JERUZALEM

Izraelski parlament je u nedjelju navečer tijesnom većinom potvrdio novu izraelsku koalicijsku vladu sastavljenu od članova stranke Likud premijera Ariela Sharona, Laburističke stranke Shimona Peresa i ultraortodoksne stranke United Torah Judaism. Sharonova vlada prošla je s tijesnih 58 glasova za i 56 protiv, što upućuje na duboke podjele oko plana povlačenja iz Gaze i na jaku opoziciju s kojom je suočen izraelski premijer. "Jastrebovi" iz Likuda žestoko se protive povlačenju, pa je potpora Kneseta ostvarena apstinencijom i glasovima petorice od šest zastupnika oporbene stranke Yahad, koji podupiru plan povlačenja iz Gaze. Naime, nova vladajuća koalicija ima 66 od 120 mjesta u parlamentu, ali Sharon, kao što se i u ponedjeljak vidjelo, ne može automatski računati na glasove "jastrebova" u svojoj stranci. Članovi nove vlade odmah su nakon glasanja u parlamentu položili prisegu i preuzeli dužnost.

KIJEV

Prozapadnjački reformator Viktor Juščenko izabran je i službeno za predsjednika Ukrajine sa 51,99 posto glasova, prema konačnim službenim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo središnje izborno povjerenstvo. "Na izborima 26. prosinca 2004. Viktor Juščenko je izabran za predsjednika Ukrajine", objavio je predsjednik povjerenstva Jaroslav Davidovič. Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Juščenko je osvojio 51,99 posto, dok je njegov takmac, premijer Viktor Janukovič (koji je kasnije dao ostavku na tu dužnost) dobio 44,2 posto. Janukovičevoj ekipi preostaje još samo jedna mogućnost pobijanje izbora, a to je podnošenje žalbu Vrhovnom sudu u roku od sedam dana pošto je središnje izborno povjerenstvo objavilo izborne rezultate. Taj bi postupak dodatno odgodio Juščenkovo službeno preuzimanje predsjedničke dužnosti, ali zapravo nema nikakvih izgleda na uspjeh.

RAMALAH

Susret na vrhu između izabranog predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ariela Sharona mogao bi se dogoditi "za dva tjedna", izjavio je u ponedjeljak šef palestinske diplomacije Nabil Šaat. Na novinarsko pitanje o mogućnosti održavanja summita između dvojice čelnika, Šaat je odgovorio da bi se takav susret mogao dogoditi "vjerojatno za dva tjedna". Šaat je dao izjavu nedugo pošto je Abas rekao da "pruža ruku" Izraelu radi postizanja mira. "Opredijelili smo se za mirovni proces koji se temelji na mirovnim smjernicama", najnovijem međunarodnom mirovnom planu, rekao je Abas primajući međunarodne promatrače koji su nadzirali predsjedničke izbore u nedjelju. Vlada u Izraelu već je dala do znanja da se želi sastati s novim palestinskim predsjednikom kako bi se koordiniralo povlačenje iz pojasa Gaze planirano za ovu godinu.

MILANO

Talijanski regionalist Umberto Bossi vratio se u ponedjeljak na političku pozornicu samo deset mjeseci nakon što je zbog srčanog udara skoro otišao u političku mirovinu. Bossi (63) ušao je u ponedjeljak u milanski stožer Sjeverne Lige prvi put nakon ožujka, a na ulazu su ga dočekali deseci stranačkih aktivista mašući zelene stranačke zastave. Mjeseci liječenja u Švicarskoj prisilili su utemeljitelja Sjeverne lige da u lipnju odstupi s dužnosti ministra za reforme u vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija. No Bossi, poznat po žestokoj retorici i protuimigrantskim stavovima, ostao je formalno na čelu Sjeverne lige, a u lipnju je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. Njegova stranka osvojila je na euroizborima 4.8 posto glasova, više od 4.5 posto na izborima 1999. godine, unatoč tome što Bossi nije sudjelovao u kampanji.

BRUXELLES

Antisemitizam je u Europi porastao, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Israel Singer. Prema njegovim riječima, mogu se razlučiti dvije vrste antisemitizma koje utječu jedna na drugu. "Jedna vrst antisemitizma dolazi od novih imigranata. Neki puta se njihovi osjećaji gnjeva i beznađa usmjere na židove. Stari antisemitizam, koji dolazi s desničarskih pozicija, i dalje je tu. Vrlo često jedan uzrokuje drugi", objasnio je Singer. Potpredsjednica Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj, Charlotte Knobloch, rekla je da WJC želi razgovarati s novim predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o problemu antisemitizma, s naglaskom na istočnoeuropske zemlje. Na zasjedanju WJC-a sudjeluje više od 500 ljudi iz 80 zemalja.

MOSTAR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown ponovio je u ponedjeljak navečer da se u ljeto 2004. godine haški optuženik za ratne zločine Ratko Mladić skrivao u podzemnim vojnim objektima u Han Pijesku. Ashdown je na televiziji Federacije BiH izjavio da je vidio tajne dokaze koji potvrđuju da se Mladić skrivao u podzemnim vojnim objektima u Han Pijesku. Na upit mogu li ti dokazi o Mladićevom skrivanju biti dostavljeni i institucijama BiH, Ashdown je odgovorio negativno. Imam dosta dokaza posebice o osobama optuženim za ratne zločine koje ne mogu dijeliti bosansko hercegovačkim institucijama, rekao je Ashdown.

VATIKAN

Belgijski kardinal Jan Pieter Schotte, bivši glavni tajnik biskupske sinode i blizak suradnik pape Ivana Pavla II. umro je u ponedjeljak u rimskoj bolnici u 76. godini, doznaje se od vatikanskog izvora. Schotte rođen je u Brugesu 29. travnja 1928. Kardinalom ga je imenovao Ivan Pavao II. 1994., a bio je član kardinalskog zbora koji bira papina nasljednika. Bio je glavni tajnik biskupske sinode od 1985. godine, sve do umirovljenja 11. veljače ove godine, i na toj dužnosti je tijesno surađivao s Ivanom Pavlom II. Na mjesto glavnog tajnika biskupske sinode nakon Schotteova umirovljenja Papa je imenovao hrvatskog nadbiskupa monsinjora Nikolu Eterovića.

WASHINGTON

Sjedinjene su Države ponovno pokrenule kampanju nudeći u Pakistanu financijske nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja 14 ključnih čelnika al Qaede i talibana, uključujući Osamu bin Ladena i mulu Omara. Reklamna kampanja o financijskim nagradama bit će objavljivana u pakistanskim novinama, na radiju i televiziji na urdu i paštunskom jeziku i trajat će mjesec dana, objavio je u ponedjeljak State Department. Sjedinjene Države su u svom programu "Nagrade za pravdu" ponudile nagradu do 25 milijuna dolara za bin Ladena, kao i njegovog zamjenika Aymana Al-Zawahirija, te do 10 milijuna dolara za mulu Omara. Ovo reklamiranje predstavlja novi napor SAD-a da dođe do čelnika al Qaede i talibana nakon što su njihovi tragovi, tri godine nakon rušenja talibanskog režima, sve "bljeđi". Američki dužnosnici vjeruju kako se oni kriju negdje oko granice Pakistana i Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙