FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župnik pedofil ostaje na slobodi, obrana ipak najavila žalbu

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Šestinskom župniku Ivanu Čučeku,osuđenom za bludne radnje nad više djevojčica, pravomoćnom presudomzagrebačkog Županijskog suda preinačena je zatvorska kazna u uvjetnu,no njegov branitelj najavio je preispitivanje i takve odluke jersmatra da su i u ponovljenom postupku počinjene neke nepravilnosti.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Šestinskom župniku Ivanu Čučeku, osuđenom za bludne radnje nad više djevojčica, pravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda preinačena je zatvorska kazna u uvjetnu, no njegov branitelj najavio je preispitivanje i takve odluke jer smatra da su i u ponovljenom postupku počinjene neke nepravilnosti.

Zagrebački Županijski sud pravomoćnom je presudom izmijenio odluku Općinskog suda koji je šestinskog župnika zbog više bludnih radnji nad djecom osudio na godinu i devet mjeseci zatvora. Vijeće za mladež Županijskog suda takvu je presudu izmijenilo u uvjetnu kaznu od godinu i pol uz rok kušnje od tri godine, što znači da svećenik neće u zatvor ako kroz tri godine ne počini novo kazneno djelo.

U obrazloženju odluke Županijski sud je naveo da su Čučeku kao olakotne okolnosti uzete u obzir njegove godine, loše zdravstveno stanje, doprinos župnoj zajednici, a kao otegotna dugotrajnost činjenja kaznenih djela.

On je prvostupanjskom presudom bio proglašen krivim za desetak bludnih radnji, odnosno zavlačenje ruku ispod intimnog rublja djevojčica koje su u šestinskoj župi pohađale vjeronauk. Dio optužbi bio je odbačen zbog zastare ili nesaslušavanja oštećenih.

Pravomoćnom presudom odbijena je i tvrdnja tužiteljstva da je Čuček počinio najteži oblik tog kaznenog djela, a zauzet je stav da je svećenik u međuvremenu shvatio nedopustivost svojih radnji. Istaknuto je i da Čuček više nije u kontaktu s djecom, jer se nalazi u Domu za nemoćne svećenike te da je već proveo šest mjeseci u zatvoru nakon prvog suđenja.

Unatoč povoljnijem drugostupanjskom ishodu Čučekov branitelj Mate Matić najavio je da će Vrhovnom sudu podnijeti zahtjev za preispitivanjem te odluke. Pojasnio je da je riječ o izvanrednom pravnom lijeku, a ne o klasičnoj žalbi jer se ona ne može podnijeti na pravomoćnu sudsku odluku.

Matić tvrdi da su i u drugostupanjskom postupku počinjene povrede zakona jer sud nije ponovno saslušao sve djevojčice, već je odluku donosio "analogno" na temelju samo nekih iskaza. Smatra da je svu djecu trebalo ispitati pojedinačno jer je riječ o pojedinačnom kaznenom djelu. Zahtjev Vrhovnom sudu, za koji kaže da bi ga mogao dopuniti još nekim elementima nakon što prouči obrazloženje presude, Matić će uputiti u idućih mjesec dana.

Afera sa šestinskim župnikom izbila je 2000. kada je Čučeka zbog bludnih radnji prijavilo nekoliko roditelja učenica petog i šestog razreda osnovne škole. Prvo suđenje na kojem je osuđen na dvije i pol godine zatvora ponovljeno je jer je Vrhovni sud zbog proceduralnih razloga ukinuo presudu i zatražio novo suđenje. U prvom su postupku saslušavani samo roditelji koji su prepričali što su od kćeri čuli o ponašanju njihova vjeroučitelja, dok su u kasnijim suđenjima saslušavane i žrtve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙