FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud odbacio Pinochetov zahtjev za odbacivanjem optužnice

SANTIAGO, 4. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Čileanski Vrhovni sud odbio jeu utorak žalbu bivšeg diktatora Augusta Pinocheta u kojoj je tražio dasud odbaci optužbe za kršenje ljudskih prava i obustavi postupakprotiv njega.
SANTIAGO, 4. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Čileanski Vrhovni sud odbio je u utorak žalbu bivšeg diktatora Augusta Pinocheta u kojoj je tražio da sud odbaci optužbe za kršenje ljudskih prava i obustavi postupak protiv njega.

Odluka Vrhovnog suda znači da će 89-godišnji Pinochet morati izaći pred sud zbog optužbi za zločine počinjene tijekom njegove vladavine od 1973. do 1990. godine.

Kada je odluka pročitana, sudnicom se pronio spontani pljesak.

Sudac Vrhovnog suda odbacio je žalbu Pinochetovih branitelja podnesenu u prosincu, nakon što je sudac Juan Guzman odlučio potvrditi optužnicu i odredio Pinochetu kućni pritvor.

Guzman je tada rekao da će suđenje biti usmjereno na Pinochetovu ulogu u otmici i ubojstvu devet osoba u sklopu operacije Kondor.

Ta je akcija provođena u nekoliko južnoameričkih država, u kojima su se vojne hunte željele obračunati s protivnicima režima, koji su zbog toga bili prisiljeni pobjeći u inozemstvo.

Branitelji bivšeg čileanskog diktarora tvrdili su da je vremešni Pinochet dementan i da nije sposoban pratiti suđenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙