FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW o suđenjima za Abu Ghraib

WASHINGTON,6. siječnja(Hina) - Suđenja niskorangiranim američkimvojnicima koji su sudjelovali u mučenju u iračkom zatvoru Abu Ghraibtek bi trebali biti prvi koraci u uspostavi odgovornosti zazlostavljanje zatočenika koje mora slijediti odgovornost viših ivisokih časnika koji su to odobrili ili tolerirali, objavila je učetvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human RightsWatch (HRW).
WASHINGTON,6. siječnja(Hina) - Suđenja niskorangiranim američkim vojnicima koji su sudjelovali u mučenju u iračkom zatvoru Abu Ghraib tek bi trebali biti prvi koraci u uspostavi odgovornosti za zlostavljanje zatočenika koje mora slijediti odgovornost viših i visokih časnika koji su to odobrili ili tolerirali, objavila je u četvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Vojnik Charles Graner, opisan kao kolovođa zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib naći će se u petak na vojnom sudu u bazi Fort Hood u Teksasu. Graner se nalazi na nekoliko fotografija na kojima su irački zarobljenici snimljeni u seksualno ponižavajućim pozama uključujući jednu na kojoj su zatočenici goli nabacani na piramidu.

"Suđenje Charlesu Graneru je prvi korak prema odgovornosti, ali nitko to ne bi smio pomiješati s krajem procesa", rekao je Reed Brody iz HRW-a, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

"Problem nije samo u tome tko je bio lokalni kolovođa, nego jesu li ga njegovi nadređeni naveli da vjeruje da ima dozvolu da se angažira u takvim strahotama", rekao je Brody.

Graner je jedan od sedam pričuvnih vojnika postrojbe vojne policije optuženih za zlostavljanje u zatvoru Abu Ghraib. Niti jedan od njih nema viši čin od narednika.

Dužnosnici Pentagona ustvrdili su da je zlostavljanje zatočenika bilo samo odstupanje od pravila i da su za njega odgovorni pojedinci.

HRW navodi da su, međutim, vlastite istrage američkih vlasti pokazale da su visoki dužnosnici i zapovjednici odobrili u Iraku, Afganistanu i u Guantanamo Bayju na Kubi istražne postupke koje su protivne tradicionalnim vojnim uputama. Među tim tehnikama je i upotreba pasa bez brnjice da bi se zatočenici zaplašili, prisilno svlačenje te dugotrajno vezivanje zatočenika u bolne položaje.

Prema najnovijim objavljenim dokumentima, dužnosnici FBI-a su se žalili Pentagonu još 2004. da je ove tehnike, koje je FBI nazvao mučenjem, službeno odobrio Pentagon i da su u uobičajenoj upotrebi.

Brody kaže da niskorangirani vojnici koji su sudjelovali u zlostavljanju moraju biti kažnjeni jer "poštivanje zapovijedi" nije dostatna obrana, ali da pred lice pravde moraju biti dovedeni i oni na visokim položajima koji su odobrili ili prešutno tolerirali zločine prema zatočenicima prelazeći preko Ženevskih konvencija ili odbravajući nezakonite metode preslušavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙