FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević odbacio Mesićeve navode o zakonitosti kupnje vojnih kamiona

ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićizjavio je u subotu da nema mjesta nikakvim sumnjama u zakonitostneposredne pogodbe u kupnji 35 milijuna kuna vrijednih kamiona zaHrvatsku vojsku, reagirajući tako na izjavu predsjedničkog kandidataStjepana Mesića kako će zatražiti da Ministarstvo obrane provedeistragu o okolnostima te pogodbe.
ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je u subotu da nema mjesta nikakvim sumnjama u zakonitost neposredne pogodbe u kupnji 35 milijuna kuna vrijednih kamiona za Hrvatsku vojsku, reagirajući tako na izjavu predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića kako će zatražiti da Ministarstvo obrane provede istragu o okolnostima te pogodbe.

"Odbacujem sve navode iz tragikomičnog igrokaza tog predsjedničkog kandidata", rekao je Rončević u telefonskoj izjavi za Hinu.

Naglasio je da je Ministarstvo obrane provelo pozivni natječaj za kupnju kamiona, ali da su sve prikupljene ponude bile više od 35 milijuna kuna, koliko je za kupnju vojnih kamiona predvidio prošlogodišnji državni proračun.

Predsjednik Stjepan Mesić ranije je u subotu najavio da će pokrenuti istragu o okolnostima u kojima je MORH neposrednom pogodbom kupio kamione. "Imam informaciju da su kamioni marke Iveco, zbog neuspješnog javnog natječaja, kupljeni neposrednom pogodbom s jednom tvrtkom iz Stupnika", izjavio je Mesić prigodom posjeta tržnici u Zaprešiću u sklopu predizborne promidžbe.

Mesić smatra da je nakon neuspješnog prvog natječaja MORH morao raspisati drugi, pa i treći natječaj, a na neposrednu pogodbu ići tek ako se pokaže da se oprema ne može nabaviti natječajem.

"Ako se i ide na neposrednu pogodbu, to bi moralo biti potpuno transparentno i javnost bi morala točno znati o čemu se radi", izjavio je Mesić.

Odlučno odbacujući sve Mesićeve izjave o sumnji u zakonitost nabave kamiona, ministar Rončević je rekao kako su sukladno Zakonu o javnoj nabavi, "poništili taj natječaj i osnovali povjerenstvo koje je pristupilo pregovorima s tvrtkom koja je dala najbolju ponudu, a to je u ovom slučaju, bio Eurokamion iz Zagreba", rekao je Rončević.

U protivnom, dodao je, proračunski novac namijenjen kupnji kamiona ostao bi nepotrošen.

Izvijestio je i da je povjerenstvo Ministarstva obrane u dodatnim pregovorima s Eurokamionom cijenu vozila uspjelo smanjiti za tri posto, te da je riječ o tzv. offset nabavi, u kojoj će se 15 do 20 posto opreme proizvesti u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙