FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesićev Izborni stožer: HDZ najavio da neće provoditi zakon

ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Izborni stožer predsjedničkogkandidata Stjepana Mesića - osvrčući se na jučerašnju izjavu RatkaMačeka, glasnogovornika izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinjeJadranke Kosor da će imena donatora Kosoričine kampanje objaviti samoako se oni s tim slože - ocijenio je kako je HDZ najavio da nećeprovoditi zakone.
ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Izborni stožer predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića - osvrčući se na jučerašnju izjavu Ratka Mačeka, glasnogovornika izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor da će imena donatora Kosoričine kampanje objaviti samo ako se oni s tim slože - ocijenio je kako je HDZ najavio da neće provoditi zakone.

Voditeljica financija Mesićevog stožera, Štefanija Balog, pozivajući se na Mačekovu izjavu u sinoćnjem Dnevniku HTV-a kako se Kosoričina kampanja financira iz HDZ-a i donacijama donatora čija će imena objaviti ako se donatori s tim slože, rekla je kako je "to protuzakonito".

Balog je napomenula da u Zakonu o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike, stoji da su svi predsjednički kandidati dužni Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvješće o količini i izvorima novca za pokriće izborne kampanje, odnosno, točno navesti tko i koliko novca donira u kampanju.

Boris Šprem, zadužen za pravna pitanja u Mesićevom izbornom stožeru, kazao je kako u zakonu nigdje ne stoji da je za objavu imena donatora potrebna njihova suglasnost, već da je zakonska obveza objaviti iznos i imena.

Štefanija Balog je također rekla kako su smiješne izjave iz Izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje kako su izravnim pregovorima s medijima postigli uštede na plaćanju oglasnog prostora za kandidatkinju Kosor, ustvrdivši da su svi elektronski mediji donijeli pravilnik, po kojemu za vrijeme predizborne kampanje za sve vrijede ista pravila i cijena.

Izvijestila je da je Mesićev Izborni stožer jučer DIP-u dostavio drugo prijevremeno izvješće o financiranju Mesićeve kampanje, u kojemu stoji da je, zaključno s jučerašnjim danom, prikupljeno nešto više od četiri milijuna kuna, a utrošeno 3,9 milijuna kuna.

U drugom izbornom krugu donacijama se priključio i SDP, koji je Mesićevoj predsjedničkoj kampanji donirao pola milijuna kuna, te Stranka demokratske akcije (SDA) Hrvatske s doniranih 20 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙