FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amazon.com drži antisemitski tekst u recenzijama knjiga

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Antisemitski tekst u kojem se kažeda se rabini "valjaju u zlatu" pojavio se na njemačkoj straniciAmazon.coma kao recenzija knjige o Drugome svjetskome ratu.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Antisemitski tekst u kojem se kaže da se rabini "valjaju u zlatu" pojavio se na njemačkoj stranici Amazon.coma kao recenzija knjige o Drugome svjetskome ratu.

U recenzijama koje šalju klijenti Amazona, a datiran s 29. listopada 2004., u petak je dostupan i tekst osobe potpisane kao "kksspeer" iz Cellea u Njemačkoj: recenzija knjige "Der Kessel von Halbe 1945" o bici u kojoj su krajem travnja posljednje godine rata u blizini Halbea, 40 km južno od Berlina izginule 22 tisuće njemačkih vojnika.

U svojem tekstu naslovljenom s "Germaniam esse delendam", "kksspeer" kaže da je Halbe "sinonim posljednjega čina tridesetgodišnjega građanskoga rata u kojem su se kršćani (britanski imperij) i bezbožni židovi (plutokrati i boljševici) udružili kako bi govornike njemačkoga u središtu Europe bombama vratili u trećerazredan status".

"kksspeer" dalje piše kako je "11. rujna 2001. postalo jasno kamo to vodi: Bush/Sharon ante portas Bagdad-Jeruzalem. Križarski je pohod počeo 1914. i zasad završava na izraelsko-palestinskome zidu. Pojedini rabini trljaju ruke i valjaju se u zlatu..."

Agencija dpa razgovarala je s predstavnicima Amazon.coma čija glasnogovornica kaže da ta tvrtka zabranjuje antisemitske i rasističke sadržaje u recenzijama knjiga.

"Imamo kontrolni mehanizam koji ipak ne provjerava cijeli tekst", rekla je glasnogovornica.

Na pitanje novinara agencije dpa hoće li recenziju skinuti s internetske stranice, rekla je: "O tome želim razgovarati s našim stručnjacima". I nekoliko sati poslije te izjave, u petak poslijepodne, recenzija je još na stranicama Amazon.coma.

Sloboda govora u Njemačkoj, za razliku od na primjer Sjedinjenih Država, ima neka ustavna i zakonska ograničenja, osobito kad su u pitanju holokaust i židovi. Nijekanje holokausta i raspirivanje antisemitizma kažnjivo je po njemačkome kaznenom zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙