FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

State Department: Hrvatski Židovi u dobrom odnosu s vlastima

WASHINGTON,5. siječnja(Hina) - Hrvatska židovska zajednica ima dobreodnose s institucijama vlasti u Hrvatskoj, objavio je u srijeduamerički State Department u izvješću o antisemitizmu u svijetu.
WASHINGTON,5. siječnja(Hina) - Hrvatska židovska zajednica ima dobre odnose s institucijama vlasti u Hrvatskoj, objavio je u srijedu američki State Department u izvješću o antisemitizmu u svijetu.

"Hrvatska židovska zajednica ima približno 2.000 članova i imala je općenito dobre odnose s policijom i drugim institucijama vlasti", objavio je State Department u dijelu izvješća posvećenom Hrvatskoj, koji se sastoji od četiri rečenice.

State Department je u svom prvom godišnjem izvješću o globalnom antisemitizmu istaknuo kako je antisemitizam ponovno u porastu u Europi i da su za najveći dio incidenata protiv Židova u zapadnoj Europi odgovorne skupine krajnje desnice i nezadovoljna mladež sve veće muslimanske zajednice, a u istočnoj Europi skinheadsi i pripadnici rubnih radikalnih političkih skupina.

Izvješće se odnosi na razdoblje od srpnja 2003. do prosinca 2004.

U izvješću se navodi negativan incident u Hrvatskoj u kojem je u lipnju općinski vijećnik u Dubrovniku izjavio: "Birajući između Srba i Židova, Židovi su ipak veće zlo". State Department navodi da su lokalne vlasti i hrvatska Vlada osudili izjavu, ali i da lokalni ogranak vladajuće stranke nije poduzeo stegovne mjere protiv svog člana.

U izvješću se navodi da Hrvatska kao promatrač sudjeluje u neformalnoj međunarodnoj Radnoj skupini za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta (ITF) koja okuplja 20 zemalja i čija je zadaća da jača znanje mladih o holokaustu kao snažnom lijeku protiv antisemitizma.

Izvješćujući o stanju u BiH, State Department navodi izolirane akte vandalizma protiv Židova, poput skrnavljenja nadgrobnih spomenika na židovskom groblju u Sarajevu.

U Srbiji i Crnoj Gori State Department navodi slučajeve vandalizma na židovskim grobljima, te o stalnom rastu antisemitizma na Internetu te čestu pojavu govora mržnje protiv Židova u knjigama s niskom nakladom.

U Sloveniji, kaže State Department, predstavnici židovske zajednice izvijestili su o široko rasprostranjenim predrasudama, neznanju i pogrešnim stereotipovima prema Židovima koji se šire u društvu. Negativne predstave o Židovima bile su uobičajene u privatnim komentarima i građani općenito ne smatraju Židove za domaće stanovništvo unatoč neprekidne višestoljetne nazočnosti u Sloveniji, navodi se u izvješću.

State Department u svom izvješću također navodi da antisemitizam u svijetu ima četiri glavna izvora: tradicionalne antižidovske predrasude koje su se u Europi i nekim zemljama svijeta sačuvale stoljećima, a šire ih ultranacionalisti koji smatraju da židovska zajednica kontrolira vlade, medije, međunarodno poslovanje i financije; snažan protuizraelski osjećaj koji prelazi granicu između objektivne kritike izraelske politike i antisemitizma; protužidovski senitiment izražen u sve većoj muslimanskoj zajednici u Europi te kritičnost prema Sjedinjenim Državama i procesu globalizacije koji se zbog poistovjećivanja širi na Izrael i Židove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙