FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hoće li veći EU biti bolji za Izrael?

ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Za Izrael i židovsku zajednicuprogram širenja Europske unije na 29 članica ima i pozitivnih inegativnih strana, ocjenjuje u izraelskom dnevniku Haaretz, povodomprošlotjedne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupus Turskom i Hrvatskom i ovogodišnjeg širenja EU-a, Daniel S.Mariaschin, dopredsjednik međunarodne židovske organizacije B'naiB'rith.
ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Za Izrael i židovsku zajednicu program širenja Europske unije na 29 članica ima i pozitivnih i negativnih strana, ocjenjuje u izraelskom dnevniku Haaretz, povodom prošlotjedne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupu s Turskom i Hrvatskom i ovogodišnjeg širenja EU-a, Daniel S. Mariaschin, dopredsjednik međunarodne židovske organizacije B'nai B'rith.

U svibnju se EU-u pridružilo deset država, izgleda da će Bugarska i Rumunjska sigurno ući 2007. godine, a Hrvatska nije daleko iza njih, proces pristupa Turske bit će mnogo duži no konačno je započet, podsjeća Mariaschin. Izgleda i da se uobličuje dugoročni cilj stvaranja jedinstvene vanjske politike EU-a, nastavlja Mariaschin.

U vanjskoj politici jest došlo do podjela među većim članicama EU-a u pitanju Iraka, no u pitanjima poput onog izraelsko-palestinskog ima više jedinstva i to "često na račun Izraela", drži Mariaschin. EU je prema Izraelu bio pretjerano kritičan, dok se istovremeno pokazivao spremnijim pokazati razumijevanje za Palestince, ocjenjuje Mariaschin i dodaje kako će sada, nakon odlaska Arafata, biti zanimljivo vidjeti hoće li EU dopustiti da se mirovni proces nastavi bez dodatnih pritisaka na Izrael da čini ustupke Palestincima nakon njihovih izbora 9. siječnja. "Gotovo da se već može čuti odgovor iz Bruxellesa 10. siječnja: 'Sada kada postoji palestinski sugovornik, Izrael treba...'", predviđa Mariaschin.

"U tom kontekstu doći će do golemih pritisak na nove članice EU-a i one koje se spremaju pristupiti, da poštuju stranačku stegu i usklađeno marširaju u bliskoistočnoj politici", drži Mariaschin no predviđa i da bi s obzirom na čvrste veze većine novih članica i Washingtona, njihove brojne etničke zajednice u SAD-a, proces širenja NATO-a i povijest sovjetske i komunističke dominacije u srednjoj i istočnoj Europi, dobri odnosi novih članica i kandidata za EU sa SAD-om trebali biti nastavljeni. "Istovremeno, intenzivni angažman židovskih organizacija i Izraela s mnogim novim članicama EU-a u pitanjima vezanim uz Holokaust, antisemitizam, trgovinu i turizam također je uspostavio niz odnosa između njih i židovskog svijeta", napominje Mariaschian.

"Premda su nove države članice sudionici unutarnje rasprave EU-a o vanjskoj politici, bit će potrebni mjeseci, a možda i godine, prije no što će moći neovisno se oglasiti u pitanjima koja se održavaju na odnose sa SAD-om i Izraelom. Tek će se onda moći nadmetati u vijećima EU-a sa zemljama poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke", predviđa Mariaschin ocjenjujući da razvoj uloge nove EU-ove desetorice, a posebice osam bivših komunističkih država, mogao postati ključan za usklađenijeg zauzimanja stajališta svjetskih demokracija. "Možda će, s vremenom, doći i do uravnoteženije i pravednije politike prema Izraelu", zaključuje Daniel S. Mariaschin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙